Semnificația Întâmpinării Domnului, sărbătoare cu Cruce Roșie în calendarul ortodox. Ce sărbătorim pe 2 februarie
Ziua de 2 februarie este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Întâmpinarea Domnului este o sîrbîtoare importantă pentru toți creștinii și se respectă cu sfințenie. Iată ce trebuie să faci în a doua zi din lună.
- Semnificația Întâmpinării Domnului, sărbătoare cu Cruce Roșie în calendarul ortodox
- Ce sărbătorim pe 2 februarie
Data de 2 februarie este marcată în calendarul ortodox cu Cruce Roșie, fiind sărbătorită Întâmpinarea Domnului. În această zi se numeroase slujbe în lăcașele de cult, iar creștinii respectă mai multe tradiții din bătrâni.
Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu Cruce Roșie pe 2 februarie
Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare religioasă creștină care marchează momentul în care Iisus Hristos a fost adus în Templul din Ierusalim, conform tradiției iudaice, la patruzeci de zile după nașterea sa. Această sărbătoare, cunoscută și sub denumirea de "Hramul Bisericii" sau "Purificarea Fecioarei Maria", este celebrată la 2 februarie și se găsește în calendarul liturgic creștin.
Ce semnificație are Întâmpinarea Domnului
Conform Vechiului Testament, în Leviticul 12:2-8, se spune că o femeie care naște un fiu este considerată necurată timp de șapte zile, iar în ziua a opta, copilul său trebuie circumcis. După împlinirea acestor zile, femeia trebuie să aducă o jertfă pentru curățire. În cazul nașterii unei fete, perioada de necurăție este dublă.
Potrivit tradiției evreiești, Maria și Iosif au adus pe Iisus în Templu la împlinirea acestor patruzeci de zile și au adus ofrande de purificare, conform legii. În acel moment, ei au fost întâmpinați de doi bătrâni dreptcredincioși, Simeon și Ana, care au recunoscut în copilul Iisus Mesia așteptat și au adus laudă lui Dumnezeu.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului reprezintă, așadar, momentul în care Iisus a fost adus înaintea lui Dumnezeu în conformitate cu tradiția evreiască și este sărbătorită în multe tradiții creștine cu rugăciuni specifice și slujbe liturgice dedicate acestui eveniment.
Tradiții de Întâmpinarea Domnului. Ce se face pe 2 februarie
În data de 2 februarie, creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Se merge la biserică, unde se oficializează o slujbă specială dedicate Întâmpinării Domnului. Se aduc laude și mulțumiri pentru venirea lui Iisus în Templul din Ierusalim.
Creștinii aduc lumânări la biserică pentru a fi sfințite și aprinse în timpul slujbelor dedicate acestei sărbători. Lumânările simbolizează lumina lui Hristos.
În unele comunități, tradiția include și binecuvântarea copiilor. Credincioșii aduc copiii la biserică pentru a primi binecuvântarea preoților, în semn de recunoștință pentru viața și sănătatea lor. În trecut, se considera necesar ca micuții să fie unși cu grăsime de urs pentru a prelua puterea asupra lor. Cei care își doresc să se căsătorească, să evite această zi, fiind una cu ghinion.
Imagini cu Întâmpinarea Domnului
În galerie se pot găsi mai multe imagini cu Întâmpinarea Domnului. Iisus Hristos se arată în fața celorlalți și aduce lumină odată cu venirea sa.