Situație incredibilă în dosarul șefilor din poliție care au falsificat acte pentru Victoraș Micula / Totul depinde de Curtea Supremă
Situație incredibilă în cazul șefilor BCCO acuzați de falsificarea unor documente, menite să-l salveze pe Victoraș Micula de la pușcărie: ofițerii antimafia au dat Poliția Română în judecată, pentru mărirea salariilor.
- Șefii BCCO acuzați că ar fi falsificat acte, pentru a-l salva pe Victoraș Micula, au dat Poliția Română în judecată
- Cei doi inculpați în dosarul DNA au cerut să li se mărească salariile
- Instanța a suspendat procesele, până la finalizarea unui dosar aflat la ÎCCJ
În timp ce erau anchetați de DNA, pentru fapte grave, ofițerii BCCO Poinar și Tărău erau preocupați de rotunjirea veniturilor, pe cale legală. Amândoi au deschis, la distanță de câeva zile, procese împotriva Poliției Române, solicitând majorarea veniturilor cu 12,5%. Zilele trecute, chiar înainte de a fi acuzați de DNA că au falsificat acte în favoarea lui Micula, procesele ofițerilor BCCO au fost, însă, suspendate, până la finalizarea unui proces similar, aflat pe masa Curții Supreme. „În temeiul art. 2 alin. 3 din OUG 62/2024, suspendă judecata cauzei până la soluţionarea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a dosarului nr. 1820/1/2024. Fără cale de atac”, au decis judecătorii.
Laviniu Mugurel Poinar și Alin-Nicușor Tărău sunt acuzați de Direcția Națională Anticorupție că, în calitate de șefi BCCO Oradea, ar fi comis fapte extrem de grave. Pentru a-l ajuta pe Victoraș Micula să obțină reducerea unei pedepse, ei ar fi falsificat acte din care reieșea faptul că Micula i-ar fi ajutat să destructureze o rețea de traficanți de droguri.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 octombrie 2024, față de inculpații:
POINAR LAVINIU MUGUREL, comisar șef de poliție, la data faptelor șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției;
TĂRĂU ALIN-NICUȘOR, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea și în prezent șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 23 decembrie 2020, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel împreună cu inculpatul Tărău Alin-Nicușor, în calitățile menționate anterior, ar fi emis, deși nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din județul Bihor), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanței de judecată.
În concret, la solicitarea apărătorilor persoanei respective, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, inculpații Poinar Laviniu Mugurel și Tărău Alin-Nicușor ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că în cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc în baza informațiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea. Informațiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.
Totodată, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel care deținea atribuții de soluționare a petițiilor, nu ar fi redirecționat cererile avocaților persoanei respective către D.I.I.C.O.T. - Serviciul teritorial Oradea încălcând astfel prevederile legale.
Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către B.C.C.O. Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către D.I.I.C.O.T. - Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”.