Șoferii care sunt prinși la volan fără acte în original riscă amenzi usturătoare. Ce documente nu pot fi prezentate sub formă de copie
Anunț important pentru șoferi! Participanții la trafic trebuie să știe că obligați să aibă asupra lor mai multe documente în original, acte pe care sunt nevoiți să le prezinte polițistului atunci când sunt opriți în trafic. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.
- Ce amenzi riscă șoferii care sunt prinși la volan fără acte în original
- Documentele care nu pot fi prezentate sub formă de copie
În momentul în care urcă la volan, potrivit Codului Rutier 2024, conducătorii auto trebuie să aibă asupra lor mai multe documente. Aceste acte sunt foarte importante și nu pot fi prezentate sub formă de copie, scrie antena3.ro.
Ce amenzi riscă șoferii care sunt prinși la volan fără acte în original
Există mai multe documente pe care șoferii sunt obligați să le aibă asupra lor în momentul în care urcă la volan. În cazul în care participanții la trafic sunt prinși pe șosea și nu arată aceste acte, care nu pot fi prezentate sub formă de copie, riscă să primească amenzi uriașe.
De asemenea, este important de precizat că amenda va fi aplicată și în situația în care șoferul nu are documentele în original, însă poate prezenta o copie.
"Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.
Actele pe care șoferii sunt obligați să le prezinte în original polițiștilor sunt:
- permisul de conducere
- cartea de identitate/buletinul/pașaportul
- certificatul de înmatriculare a vehiculului
Pe lângă aceste documente trebuie prezentată și asigurarea obligatorie RCA, însă aceasta poate fi prezentată sub formă de copie ori în format electronic, mai scrie sursa menționată anterior. Participanții la trafic care nu au asupra lor aceste acte pot primi între 6 și 8 puncte de amendă, însemnând o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.
"Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.
Ce amenzi riscă șoferii dacă circulă cu permisul expirat
2024 a venit schimbări și în ceea ce privește valoarea punctului de amendă. Anul acesta, punctul de amendă a crescut de la 145 de lei la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere.
Dacă vor fi opriți de Poliţie, cei care circulă cu permisul de conducere expirat, pot primi o amendă cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.
Amenzile pot fi plătite la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic.