Sorin Cîmpeanu, din toamnă, anunță digitalizarea manualelor școlare: ”Va fi un process treptat”
Sorin Cîmpeanu a vorbit duminică seară, 25 aprilie, despre viitorul elevilor din România, atât în ceea ce privește digitalizarea manualelor școlare, cât și despre orele remediale ce ajută și sunt extrem de necesare, din cauza pandemiei de coronavirus, tuturor celor aflați pe băncile școlii.
- Sorin Cîmpeanu își dorește manuale digitale pentru elevi.
- Ministrul susține că orele remediale sunt de mare ajutor pentru elevi.
După un an de pandemie, timp în care s-a predat ba online, ba în sistem hibrid și foarte puțin față în față, ministrul Educației iese la rampă și vine cu o viziune nouă despre cum va arăta, spune el, în trei sau patru ani școala pentru elevi.
Recunoscând că sunt multe deficiențe și în educație, nu doar în sănătate, scoase la lumină odată cu epidemia de COVID-19, oficialul, pentru că de multe ori elevii sau părinții acestora s-au plâns de greutatea ghiozdanelor pe care trebuie să le care zilnic la și de la școală, mărturisește că din toamnă totul va fi altfel.
Sorin Cîmpeanua anunțat digitalizarea manualelor școlare
Conform ministrului, începând cu anul școlar 2021-2022, treptat, manualele elevilor se vor digitaliza, căci, așa cum declară politicianul, există prea multe teme de casă și auziliare ce îngreunează ghiozdanul. Iar acest lucru face ca elevii să aibă mari dureri de spate, ceea ce poate duce și la dezvoltarea unor grave probleme ale coloanei vertebrale.
”Asta încercăm să facem: manuale disponibile în format digital. Sunt foarte multe teme de casă, sunt foarte multe manuale și auxiliare", a declarat Sorin Cîmpeanu, informează Antena 3.
Însă, deși spune că digitalizarea sistemului educațional va începe din această toamnă, spre bucuria multora, Sorin Cîmpeanu a ținut să precizeze că întregul proces de schimbare va fi posibil pe o perioadă de cel puțin patru ani.
”Facem eforturi începând din toamna anului viitor, dar nu va fi o scădere radicală dintr-un moment într-altul, va trebui să fie un proces treptat pe parcursul a, dacă vreți neapărat un termen, 2,3,4 ani", a precizat Cîmpeanu.
Ministrul Educației susține orele remediale
De asemenea, în aceeași emisiune de la Antena 3, Cîmpeanu a mai atins un punct sensibil al educației. Ministrul a vorbit și despre orele remediale, mult discutate înainte de vacanța prelungită pentru sărbătorile de Paște.
Fără ezitare și cu asumare, politicianul declară că aceste recuperări vin în ajutorul elevilor care în ultimul an, indiferent că au dispus sau nu de echipament și internet, au avut mult de pierdut. Și asta pentru că profesorii, deși s-au străduit, ei nu au fost niciodată pregătiți pentru o asemenea schimbare, iar examinarea elevilor nu a fost una făcută ca în anii trecuți, ceea ce lasă o urmă de îndoială la capitolul rezultate reale.
”Orele remediale au fost posibile pe perioada vacanței și s-au efectuat. Orice posibilitate ar trebui să fie valorificată. Nu sunt foarte optimist cu privire la o varianta generalizată de ore remediale pe perioada verii. Deși eu personal aș susține. Nu există elevi care să nu fi avut dificultăți din perspectiva predării online. Toți, absolut toți. Chiar dacă ai avut acces la echipament, la internet, chiar dacă profesorii și-au făcut datoria, și-au făcut datoria fără să fie pregătiți pentru a crea conținut online. Nu au fost pregătiți. Nici la ora actuală nu avem platforme de evaluare-examinare online. Și atunci nu putem garanta că acele rezultate reflectă realitatea. Și din acest punct de vedere toată lumea a avut de pierdut. Toți elevii. Fiecare elev a avut de pierdut, unii mai mult, alții mai puțin. Îmi asum afirmația!”, a mai adăugat ministrul Educației în aceeași intervenție televizată.