Specialiștii, explicații clare după decesele celor trei persoane de la Spitalul Murgeni. Ce substanțe din pește sunt periculoase și pot ucide
Specialiștii au oferit explicații clare după ce trei persoane de la Spitalul Murgeni au murit după ce au mâncat pește. Ce substanțe din această carne, considerată în general extrem de sănătoasă, sunt periculoase și pot ucide.
- Cadrele medicale au oferit explicații clare după decesele celor trei persoane din Murgeni
- Ce substanțe din pește sunt periculoase și pot ucide
În cursul zilei de azi, cinci pacienţi, trei bărbaţi şi două femei, de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, acolo unde trei persoane au murit după ce au avut simptome de toxiinfecţie alimentară, au fost externaţi de la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Sănătății, trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă, după ce toţi cei internaţi acolo au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire.
Ce substanțe din pește sunt periculoase și pot ucide
Potrivit declarațiilor făcute de managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, există mai multe specii de peşti şi crustacee care pot conține biotoxine otrăvitoare, care persistă şi după gătire.
"Mai multe specii de peşti şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, care persistă şi după gătire. Peştii cu aceste toxine nu au gust urât şi nici un miros deosebit. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele, astfel că otrăvirea este inevitabilă", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, scrie stiripesurse.ro.
De asemenea, medicul spune că cea mai frecventă intoxicație este reprezentată de toxina botulinică, ce prezintă simptomatologie specifică: diplopie (vedere dublă), paralizie a muşchilor, căderea ploapelor şi imposibilitatea controlului acestora, dificultăţi la înghiţire, iar in final, dacă nu este acţionat în timp util, stop respirator determinat de paralizia muşchilor respiratori.
"Toxiinfecţiile sunt caracterizate de crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături care conduc spre deshidratare accentuată. Metode de prevenţie: evitarea consumului de peşte exotic, a conservelor de peşte mai ales în cazul în care capacul conservei este umflat. Este necesară prezentarea imediat în triajul spitalului dacă apar simptome dupa ingestia unui preparat din peşte", a adăugat medicul Florin Roşu, scrie sursa anterior menționată.
Inspectorii DSVSA fac controale ample în toată țara după decesele de la Spitalul Murgeni
Este alertă alimentară în România! Direcţiile Sanitar-Veterinare verifică acum unde au ajuns produse similare celor descoperite în Spitalul de Psihiatrie Murgeni, pentru a fi retrase de la comercializare şi neutralizate
Așadar, în prezent, în toate locaţiile de alimentaţie publică şi magazinele de pe raza judeţului unde se comercializează peşte sunt în desfăşurare controale, potrivit declarațiilor făcute de medicul veterinar Pavel Borchescu – directorul DSVSA Caraş-Severin.