Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie. Ce nu trebuie să faci în această noapte
În fiecare an pe data de 20 iulie creștinii au parte de o mare sărbătoare, prăznuirea Sfântului Ilie. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi, dar și înainte cu o noapte de aceasta.
- Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie
- Tradiții și obiceiuri în această zi
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an pe data de 20 iulie pe Sfântul Ilie, iar această sărbătoare e una dintre cele mai importante ale verii, dar care vine și cu o mulțime de tradiții și obiceiuri respectate până în ziua de astăzi.
Multe dintre tradițiile și obiceiurile de Sfântul Ilie au legătură cu fenomenele meteorologie, astfel se spune că dacă în această zi tună sau fulgeră, atunci Sfântul Ilie se plimbă prin cer cu carul său de foc și că deține puterea de a opri ploaia.
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ilie
O altă tradiție se referă la ajunul zilei de 20 iulie, mai exact la noaptea de dinaintea prăznuirii. Fetele trebuie să meargă în acestă noapte pe ogoarele sămănate cu cânepă, se dezbracă și se tăvălesc goale prin cultură, apoi pleacă acasă.
Dacă vor visa în noaptea aceea cânepă verde, atunci se spune că se vor mărita cu flăcăi tinerei și frumoși, însă dacă vor visa cânepă uscată se vor căsători cu bărbați bătrâni.
Mulți dintre oameni consideră că în noaptea de dinaintea Sfântului Ilie se deschid cerurile și dorințele lor se pot îndeplini. Oamenii țin astfel un ritual și închin o rugăciune Sfântului Ilie.
Nu se scoate gunoiul afară
Mai mult de atât, cu o noapte înainte de cinstirea Sfântului Ilie gunoiul nu trebuie să se scoaă afară, iar gospodinele trebuie să mimeze că dau cu mătura și că scot gunoiul la miezul nopții, din casă afară și invers.
Se spune că până în ziua de 20 iulie nu trebuie să se consume mere, fiind considerate fructele Sfântului Ilie. Totodată, merele nu trebuie să se bată unul de altul pentru a nu cădea grindina.