Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu este bine să faci în această zi
Sfinții Constantin și Elena sunt considerați apărători ai creștinismului și cei care au dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu. Această zi este marcată de mai multe tradiții de care românii țin cont, pentru că așa se spune că poți avea noroc în perioada următoare.
- Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena
- Ce nu este bine să faci în această zi
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc în fiecare an, pe 21 mai, pe Sfinții Constantin și Elena. Este considerată una dintre cele mai importante sărbători din an, pentru că împăratul Constantin este cel care i-a eliberat pe oameni de sub prigoană prin Edictul de la Mediolanum, alături de mama sa, Elena, despre care se spune că și-a ajutat fiul să învingă cu rugăciunile sale.
Ce nu este bine să faci de Sfinții Constantin și Elena
Una dintre superstițiile respecte de creștini este aceea de a nu munci pământul astăzi, pentru că se spune că recoltele nu vor da roade și totul va fi distrus de păsări.
O altă superstiție la fel de veche spune că această sărbătoare este momentul în care păsările își învață puii să zboare, iar tot ce este semănat după 21 mai nu va mai da roade și se va usca.
De aceea, încă din cele mai vechi timpuri, se spune că este bine ca oamenii să semene înainte de Constantin și Elena.
Fiind vorba de doi sfinți cunoscuți pentru că au apărat creștinismului cu prețul propriilor vieți, se spune că astăzi este bine ca gospodinele să stropească în casă cu aghiasmă, pentru a alunga spiritele rele.
La fel de important este și ca femeile să dea de pomană, iar odată cu alimentele care urmează să fie sfințite, să ducă și bujori, flori de lămâiță și pâine făcută în casă.
Rugăciunea care se spune astăzi către Sfinții Constantin și Elena
„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri. Voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”.