Un nou atac cibernetic în România. Utilizatorii primesc mesaje frauduloase pe WhatsApp: ”Nu accesați link-ul”
Utilizatorii de internet se confruntă cu noi mesaje fraduloase, asta în urma unui atac cibernetic în România. Aceștia primesc mesaje pe WhatsApp prin care li se recomandă să-l distribuie mai departe și să-l acceseze.
- Ce fel de mesaje prin utilizatorii
- Atenție la ce primiți pe WhatsApp
Tot mai multe notificări de la utilizatorii de internet care s-au confruntat cu tentative de tip scam în numele unor companii au fost înregistrate în ultima săptămănă la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.
România se confruntă cu un nou atac cibernetic
Aceste tentative frauduloase se folosesc de identitatea vizuală a unor retaileri sau magazine online cu mare popularitate în țară. Multe dintre mesajele transmise în ultima săptămână aveau branding-ul Lidl România, CFR Călători sau Catena- Farmacia Inimii.
Specialiștii susțin că atacatorii cibernetici păstrează aceiași pași ca și în trecut, astfel că promit un premiu consistent în bani pentru a participa la un concurs fals, iar potențiala victimă trebuie să răspundă la câteva întrebări despre experiența avută în interacțiunea cu instituția vizată / farmacia sau supermarket-ul.
Utilizatorilor li se promit sume de bani prin participarea la un sondaj
Ulterior, utilizatorii sunt direcționați către diverse site-uri malițioase unde li se cer date sensibile și totodată cer victimei să răspândească mai departe mesajul și către celelalte contacte de pe WhatsApp.
„Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute. Verificați-le cu o soluție de securitate! O companie care organizează o activitate promoțională în România nu ar comunica în altă limbă. În toate cazurile textul este în limba engleză, iar acesta ar trebui să fie un indiciu clar că este vorba despre o tentativă de scam.
Verificați mereu existența promoțiilor pe canalele oficiale ale organizațiilor vizate și fiți atenți la domeniul site-ului pe care tocmai l-ați vizitat pentru a participa la astfel de concursuri”, sunt sfaturile specialiștilor pentru utilizatorii de internet care se confruntă cu astfel de mesaje frauduloase.
Totodată, încercați ca atunci când primiți un astfel de link și nu sunteți în cunonștință de cauză să-l arătați apropiaților care v-ar putea ajuta în privința acestuia, în caz că este vorba despre un link real sau un astfel de mesaj fraudulos.