Unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa, în pericol din cauza poluării! Ar putea să își piardă statutul UNESCO: ”Văd fecale peste tot, e foarte murdară”
Este alertă în Europa! Unul dintre cele mai vechi și importante lacuri ar putea să își piardă statutul UNESCO, din cauza poluării! Cei care cunosc situația de la fața locului au făcut declarații tulburătoare despre problemle care ar fi apărut acolo.
- Unul dintre cele mai importante lacuri din Europa este în pericol
- Poluarea a atins cote îngrijorătoare
Unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa riscă să își piardă statutul UNESCO, din cauza probemelor cu care se confruntă acum. Poluarea a atins cote îngrijorătoare, greu de imaginat. Din-un loc superb, acesta s-a transformat într-unul unde a devenit greu de suportat.
Unul dintre cele mai importante lacuri din Europa este în pericol
Lacul Ohrid, situat la granița dintre Albania și Macedonia, este în pericol în aceste momente! Totul s-a întâmplat din cauza apei reziduale netratae, care a ajuns în lac, a făcut ravagii cu rezervația de specii unice cu care s-a mândrit până acum.
Acesta era inclusiv o destinație turistică, vizitată atât de localnici, cât și de turiști. În prezent, cei care obișnuiau să își petreacă timpul acolo și să înoate în lac stau departe de el. Ceea ce au văzut în jurul lor i-a șocat, iar modul în care arată apa i-a lăsat fără cuvinte.
”Apa este întotdeauna roșie, maro, galbenă. Râurile care se revarsă în ea sunt poluate. Nu am mai înotat aici de trei sau patru ani. Nu mai am încredere. Văd fecale peste tot, e foarte murdară”, a declarat un localnic, conform europalibera.org.
Rezervația lacului este pe cale de dispariție
Lacul Ohrid se mândrește cu o rezervație de specii unice, iar datorită acestui fapt a fost inclus și în UNESCO. Având în vedere situația din prezent, lacul este pe punctul de a-și pierde acest statut, iar speciile unice ar fi pe cale de dispariție. Din cauza poluării severe, speciile nu s-ar mai putea reproduce în aceste condiții.
”Problema este că biodiversitatea se află într-un mediu în care nu se poate reproduce. Nu are nici măcar un loc unde să trăiască. Prin urmare, populația sa, în special a melcilor, a scăzut semnificativ în ultimii zece ani”, susține biologistul Zlatko Levkov.