Vaccinul anti-COVID, administrat doar o dată pe an! Ce susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ”Ca la gripă”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că vaccinul anti coronavirus ar trebui să fie făcut doar o dată pe an, la fel ca și în cazul gripei. El e de părere că administrarea la distanțe scurte de timp a serului poate duce la suprastimularea sistemului imunitar.
- Alexandru Rafila, anunț despre vaccin
- Ce susține ministrul Sănătății despre imunizare
În ultima perioadă tot apar informații referitoare la administrarea cât mai desă a serurilor de vaccin pentru a proteja populația și a întării sistemul imunitor.
Vaccinul anti COVID-19 ar trebui administrat doar o dată pe an. Anunțul lui Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, e de părere că dacă vor exista atât de multe doze administrate la un interval scurt de timp, organismul ar fi suprastimulat.
”În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
El a precizat că vaccinul ar trebui să reprezinte un ser la fel ca cel antigripal, care se face o dată pe an, și care protejează organismul de îmbolnăvire.
Alexandru Rafila: ”Trebuie să încetinim transmiterea”
Alexandru Rafila a mai precizat că transmiterea virusului va putea fi încentinită prin respectarea măsurilor de protecție sanitară, iar aici se referă la purtatea măștii și păstrarea distanțării sociale.
El a precizat că vaccinul trebuie să fie adaptat noilor tuplini, care sunt tot mai dese, dar și că trebuie studiat faptul că administrarea la o distanță de câteva luni nu e tocmai cea mai benefică.
„Eu ceea ce cred este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
În prezent, România se află în valul 5 al pandemiei de COVID-19, iar situația începe să devină din nou îngrijorătoare.
Tot mai multe județe au intrat deja în scenariul roșu, asta deoarece s-a depășit rata de incidență de 3 la mia de locuitori.