Vaccinul anti-COVID-19 ar putea avea efecte secundare. Alexandru Rafila vine cu explicații
Cercetătorii sunt tot mai aproape de lansarea pe piață a unui vaccin anti-COVID-19, însă acum s-a aflat că acesta ar putea avea și efecte secundare asupra celor care apelează la acest tratament. Alexandru Rafila vine cu explicații lămuritoare pe acest subiect.
- Vaccinul anti-COVID-19 ar putea avea efecte secundare.
- Alexandru Rafila vexplică ce vor simți cei care se vor vaccina.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății sugerează că nu trebuie să ne așteptăm la efecte adverse severe după vaccinarea anti-COVID-19, căci în timpul studiilor s-au observat doar câteva chestiuni ușoare.
Ce efecte adverse ar putea avea vaccinul anti-COVID-19
Conform lui Alexandru Rafila, cei ce se vaccinează și știm că românii, într-un procentaj de 40% nu ar face acest lucru, trebuie să știe că după vaccinare, conform celor observate în timpul studiilor, s-ar putea confrunta cu dureri la locul administrării, subfebrilitate sau cu un ușor disconfort.
”Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât la cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 - pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3.Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse care sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului„, spune Alexandru Rafila, conform stiripesurse.ro.
De asemenea, specialistul susține că oricine se va vaccina și va avea vreo reacție adversă, trebuie raporatată către Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului pentru a fi monitorizată.
”Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă”, a adăugat Rafila.
Însă, pentru a-i liniști pe români, care sunt cam sceptici atunci când vine vorba de vaccinarea împotriva virusului ucigaș din China, oficialul OMS, susține că orice reacție gravă va opri acest demers imediat.
”Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță", a concluzionat reprezentatul României la OMS.