Valeriu Gheorghiță, despre posibilitatea apariției valului cinci al pandemiei: ”Nu este exlus să se genereze o altă variantă”
În plin val patru al pandemiei, când autoritățile spun că de câteva zile ne aflăm pe un platou, Valeriu Gheorghiță vorbește despre o altă posibilă perioadă grea provocată de noul coronavirus. Vom trece sau nu și prin valul cinci?
- Valeriu Gheorghiță nu exclude apariția valului cinci.
- Coordonatorul campaniei de Vvccinare îndeamnă populația la imunizare.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, declară public faptul că apariția valului cinci al pandemiei nu este exclusă. Și asta pentru că, spune el, sezonul rece favorizează transmiterea comunitară și îmbolnăvirea mai rapidă.
Valeriu Gheorghiță nu exclude apariția valului cinci al pandemiei
Astfel, oferind exemplul creșterii numărului de infectări din Marea Britanie, dar și descoperirea unei noi mutații a variantei Delta, oficialul mărturisește că în momentul actual situația epidemiologică a țării nu prevede o revenire rapidă la normalitate, ci dimpotrivă, situațiile critice ar putea continua.
”În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a spusValeriu Gheorghiță, informează DIGI24.
Așadar, Valeriu Gheorghiță menționează că următoarele două luni sunt vitale pentru români și pentru sistemul medical, care acum se confruntă cu o situația crucial, mai ales pe secțiile de Terapie Intensivă, acolo unde mulți bolnavi COVID-19 se luptă pentru viața lor.
În acest context, medicul îndeamnă românii la respectarea măsurilor pandemice impuse de autorități, însă spune că pe lângă acestea, vaccinarea este singura cale care ar pune stop apariției unei noi variante virale mult mai ușor de transmis în comunitate.
”În perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt. Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze - și vedem că de obicei au fost asociate - cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare în România.