Vești bune pentru elevii unui județ din România. Toate școlile vor avea autobuze pentru transportul copiilor
Consiliul Județean din Galați a semnat un contract pentru achiziționare a mai multor microbuze care vor transporta elevii la unitățile de învățământ. Costul proiectului este de 14 milioane de euro, bani de provin din fonduri europene, guvernamentale, cât și capital propriu.
- Vești bune pentru elevii unui județ din România
- Toate școlile vor avea autobuze pentru transportul copiilor
Se anunță vești bune pentru elevii unui județ din România. Consiliul Județean a semnat un contract de finanțare pentru achiziționarea a mai multor microbuze școlare ce vor fi folosite atât în localitățile urbane, cât și în cele rurale.
Autobuze noi pentru elevii din județul Galați
Consiliul Județean din Galați a semnat un contract de finanțare pentru achiziția de noi autobuze școlare destinate transportului elevilor, în urmă cu doar o zi, 5 aprilie 2024.
Urmează să se achiziționeze 62 de microbuze școlare hibrid sau electrice, iar investiția este de 70 de milioane de lei, echivalentul a 14 milioane de euro.
Autoritățile au afirmat că au accesat toate fondurile necesare pentru a reuși această achiziție, inclusiv bugetul propriu al județului, fiind de 11 milioane. Cea mai mare parte a banilor provin din fonduri europene atrase de județ.
”Am accesat toate axele posibile, am pus şi din bugetul propriu peste 11 milioane, am convins şi Ministerul Dezvoltării să aloce fonduri, astfel că la final vor fi achiziţionate 62 de microbuze şcolare electrice şi hibrid.
Valoarea investiţiei este de aproximativ 70 de milioane de lei (14 milioane de euro), din care 80% înseamnă fonduri europene şi de la bugetul de stat atrase de către Consiliul Judeţean Galaţi.
Cu excepția a cinci UAT-uri, care au achiziţionat deja microbuze, toate celelalte 60 de localități din județ vor fi dotate de către Consiliul Judeţean cu vehicule noi pentru transportul elevilor”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Fiecare microbuz are dotări moderne, 16 locuri (plus un loc șoferul), iar un loc este destinat persoanelor cu dizabilităţi”, a scris Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, pe contul său de Facebook.
Galați, orașul care a interzis achiziționarea de autobuze second hand
În 2023, Galați a primit trofeul pentru transportul public prietenos cu mediul. Autoritățile au interzis achiziționarea mijloacelor de transport în comun second-hand, astfel că au cumpărat peste 105 autobuze noi. Investițiile au fost majore și s-a modernizat flota de autoturisme.
S-au cumpărat mai multe troleibuze moderne, primele autobuze de tip hibrid și tramvaie, după mai bine de 40 de ani. Nici infrastructura de transport nu a rămas mai prejos și a fost modernizată.
Mașinile electrice sunt încurajate prin instalarea mai multor stații de încărcare necesare. În Galați au fost montate 46 de stații necesare șoferilor din județ sau celor care tranzitează orașul. În viitor se dorește creșterea lor, ajunâng la 200.
„Orașul nostru s-a schimbat foarte mult, grație măsurilor pe care le-am luat în linia protejării mediului, iar o componentă importantă este cea care privește transportul electric. Pentru că încurajăm și susținem un transport ecologic. Avem în acest moment în oraș 46 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, iar prin proiectele pe care le derulăm vom ajunge la 200 de stații. Este un premiu care ne onorează și ne obligă să continuăm pe acest drum, în pas cu noile tendințe, pentru un mediu curat și sănătos”, a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.