Vești bune pentru români! Cine sunt persoanele care pot beneficia de pensie din mai multe țări, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească
Vești bune pentru o categorie de români! Cei care au lucrat în mai multe țări, pot beneficia de pensii mai mari, în cazul în care îndeplinesc anumite condiții. Iată cine sunt românii care pot lua pensie din mai multe țări, de fapt!
- Românii care pot lua pensie din mai multe țări
- Cât trebuie să muncească în străinătate
Românii au parte de vești bune! Cei care au lucrat în mai multe țări, pot beneficia de pensii mai mari, în cazul în care îndeplinesc anumite condiții
Românii care pot lua pensie din mai multe țări
Ei bine, există anumite țări europene unde trebuie să lucrezi o anumită perioadă de timp pentru a beneficia de pensie, chiar dacă în alte state îndeplinești deja condiția vârstei necesare.
Așadar, la calcularea pensiei comunitare se ține cont de toate perioadele lucrate în alte țări UE, că și cum ai fi lucrat tot timpul în acea țară. Însă, doar în acestv fel ai putea avea dreptul la o pensie.
Mai exact, că un exemplu, în cazul în care ai lucrat 4 ani în Germania și 32 în România. În Germania ar fi trebuit să lucrezi minim 5 ani pentru a primi dreptul la o pensie. În acest fel, în mod normal, nu ai putea beneficia de regimul de pensie german, iar asta în condițiile în care ai lucrat doar 4 ani.
Însă, pentru contribuții pe o perioadă mai mică de un an, ar putea să se aplice o regulă specială. Există multe țări care nu acordă pensie pentru perioade scurte de timp.
Exemplu de calculul pensiei comunitare
- ai lucrat 20 de ani în Franța și 10 în Spania;
- autoritatea franceză calculează pensia națională pentru cei 20 de ani în Franța. Să zicem, 800 de euro;
- apoi calculează suma teoretică: cât ai fi primit pensie dacă ai fi lucrat toți cei 30 de ani în Franța. Să zicem, 1500 euro;
- la final, prorata, adică partea pentru anii care ai lucrat în Franța: 1500 euro x 20 ani în Franța împărțit la 30 ani total = 1000 euro;
- ai dreptul la 1.000 euro.
Pensiile se majorează cu 13,8%, în România
Anul 2024 aduce vești bune și în rândul vârstnicilor. Pensiile se majorează cu 13,8%. Așadar, potrivit calendarului, acordarea pensiilor se face între 1-15 ale fiecărei luni, însă activitatea instituțiilor va începe din data de 3 ianuarie 2024.
"În anul 2024 vom avea două majorări ale pensiilor românilor, una de la 1 ianuarie, cealaltă ca urmare a recalculării. Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi. Da, există bani de pensii! (...)
Este un angajament al Guvernului României care în bugetul pentru anul 2024 prevede sursele pentru finanţarea noii legi a pensiilor care va genera creşterea pensiilor pentru toţi români", a spus Simona Bucura-Oprescu.