Vești bune pentru români! Cine sunt persoanele care vor beneficia de un nou concediu. Oficialii au aprobat proiectul
Vești bune pentru anumiți români! Astăzi, Senatul a aprobat legea potrivit căreia, o anumită categorie de persoane vor beneficia de un concediu cu durata de maximum doi ani. Mai exact, este vorba despre cei care aleg să adopte un copil. Acești români pot beneficia de doi ani de concediu de acomodare.
- Un nou concediu pentru anumiți români
- Cine sunt cei care vor beneficia de libere
Un proiect care vizează completarea legii 273 din 2004 privind procedura adopţiei, a fost aprobat în cursul zilei de astăzi, de senatori. Așadar, persoanele care vor adopta un copil, vor putea beneficia de un concediu de acomodare, de doi ani.
Persoanele care vor beneficia de un nou concediu
Potrivit proiectului de lege depus, orice persoană care adoptă un copil și are venituri supuse impozitului pe venit, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, dar și de o indemnizație lunară.
"Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară", prevede proiectul depus.
Care a fost motivul acrodării acestui concediu
De asemenea, acordarea acestui concediu pe o perioadă de doi ani respectă, în fața legii, principiul egalităţii cetăţenilor și implicit, și al copiilor.
"Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii, să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei) şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)", au mai transmis iniţiatorii proiectului, scrie antena3.ro.
Potrivit informațiilor, de când aceste modificări au fost făcute, numărul de copii adoptabili este de două ori mai mare decât înainte.