Vești bune pentru românii care cumpără mașini la mâna a doua. A intrat în vigoare legea care interzice kilometrajul dat înapoi
Vești bune pentru românii care cumpără mașini la mâna a doua! Astăzi, pe data de 29 mai 2023, a intrat în legea care le interzice celor care își vând autoturismele să dea kilometrajul înapoi. Cei care încalcă aceste prevederi vor primi amenzi uriașe, de până la 5.000 Ron.
- Vești bune pentru românii care cumpără mașini la mâna a doua
- A intrat în vigoare legea care interzice kilometrajul dat înapoi
- Ce amenzi riscă ei care fac totuși această modificare
Începând de anul viitor, toate valorile indicate de odometrele maşinilor înregistrate sau înmatriculate în România, respectiv de contoarele responsabile cu măsurarea distanţei parcurse, vor putea fi regăsite într-un dosar electronic gestionat de Registrul Auto Român. Noua lege interzice așadar modificarea voită şi neautorizată a kilometrajului real.
A intrat în vigoare legea care interzice kilometrajul dat înapoi
Vești bune pentru românii care cumpără mașini la mâna a doua! Începând de azi, 29 mai 2023, a intrat în legea care le interzice celor care își vând autoturismele să dea kilometrajul înapoi. Mai mult, atunci când decide să își vândă mașina, dacă autoturismul a avut defecțiuni, proprietarul va trebui să înmâneze cumpărătorului un certificat eliberat de RAR, în baza informaţiilor din registrul electronic.
Documentul despre care vorbeam în rândurile de mai sus va fi eliberat contra cost și în el se va regăsi istoricul citirii odometrului şi date despre implicarea vehiculului într-un accident care a produs avarii grave la sistemul de frânare sau la alte sisteme de siguranţă, acolo unde este cazul.
La fiecare control efectuat, operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi să transmită către Registrul Auto informaţii despre reparaţiile efectuate şi valorile indicate la kilometrajul maşinii.
Ce documente sunt necesare pentru înmatricularea mașinii în 2023
Dacă ai o mașină achiziționată din România pe care vrei să o înscrii pe numele tău, procedura u e deloc una complicată. Iată documentele de care ai nevoie:
1. Cererea solicitantului
2. Certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării: a) domiciliului; b) sediului; c) reședinței în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate
3. Certificatul de înmatriculare în original
4. Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi și după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare
5. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia
6. Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare
7. Actul de identitate al solicitantului, în original
Pentru persoanele juridice, se va depune un document în care se atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie, dar și împuternicirea reprezentantului legal sau o procură de la notarul public.
8. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.