Vești importante pentru toate româncele care îngrijesc bătrâni, în diferite țări din Europa: ”Este prima dată când...”
De zeci de ani de zile, mai multe românce au plecat în străinătate pentru a avea grijă de vârstnici, în speranța că își vor putea susține din punct de vedere financiar familiile care rămâneau în țară. Nu le-a fost deloc ușor, dar acum se pare că s-a dat o veste importantă pentru toate femeile care se află în această situație, indiferent de țara în care au plecat!
- Statul italian, decizie de ultimă oră pentru femeile care îngrijesc vârstnici
- Ce se va întâmpla cu salariul ”badantelor”
Vești bune pentru femeile care îngrijesc bătrâni în Europa! Conform ultimelor informații, se pare că acestea ar putea fi plătite corespunzător cu munca pe care o depun, iar prima țară care a făcut acest pas este chiar Italia.
Vești importante pentru toate româncele care îngrijesc bătrâni
Mii de românce au grijă de bătrâni în țări precum Spania, Italia, Germania sau Austria. De cele mai multe ori, femeile spun că sunt supuse unor chinuri zilnice și că vârstnicii sau copiii acestora abuzează de calmitatea sau responsabilitatea lor și trebuie să se ocupe și de celelalte treburi ale casei, iar salariul pe care îl primesc lasă de dorit.
Femeile care îngrijesc bătrâni în diferite state europene ar putea fi plătite corespunzător cu munca pe care o prestează. Așadar, în Italia, româncele care munceau la negru au fost chemate pentru a se angaja în centre de specialitate de îngrijire a bătrânilor.
Tot în Italia, de cele mai multe ori, atunci când o femeie acuză că nu a fost plătită pentru munca pe care a prestat-o sau că a fost păcălită cu anumite motive invocate pentru a nu-și primi banii, instanțele de judecată le dau câștig de cauză.
Ce schimbări vor interveni în cazul femeilor aflate în această situație
În cele mai multe cazuri, femeile care au plecat în străinătate la muncă au parte de condiții umilitoare și nu sunt tratate corect, ci mai mult ca niște servitoare. Munca este destul de solicitantă, deoarece femeile câteodată nu pot scăpa nici măcar o clipă din ochi vârstnicul de care se ocupă.
Femeile care muncesc zi și noapte și chiar locuiesc alături de bătrâni primesc, în general, un salariu de cel mult 1.200 de euro pe lună.
”Este prima dată când este recunoscută calificarea pe care o au aceste persoane. Badantele fac o muncă, nu este recunoscută, iar statul italian, într-o situație de criză, a angajat persoane calificate, un precedent pentru a recunoaște aceste femei care lucrează cu persoane cu demență, fac injecții, plus îngrijiri medicale”, a declarat Sebastian Toc, specialist la Institutul de Cercetare a Calității Vieții.
În Italia sunt înregistrate mai bine de 900.000 de persoane care au grijă de vârstnici, în timp ce în Austria sunt înregistrate aproximativ 30.000 de femei.