Vești proaste! Pensiile ar putea întârzia
O stare de neliniște se instalează în rândul pensionarilor și beneficiarilor de ajutoare sociale din România, pe fondul unei posibile întârzieri în distribuirea pensiilor. Motivul? Compania se confruntă cu amenințarea declanșării unei greve generale.
- Vești importante
- Ar putea întârzia pensiile
Sindicaliștii au avertizat că în lipsa unui acord cu conducerea privind încheierea unui contract colectiv de muncă și cu privire la revendicările salariaților, se va declara grevă generală în cadrul companiei.
Ar putea întârzia pensiile
Protestul are potențialul de a afecta peste jumătate din populația României, aproximativ 5 milioane de persoane, incluzând pensionari, beneficiari de ajutoare sociale și justițiabili care ar trebui să primească citații.
Vicepreședintele Blocului Național Sindical pe probleme juridice și relații de muncă, Mircea Burlacu, a subliniat că disfuncționalitățile potențiale ar fi majore, având în vedere rolul crucial al Poștei Române în distribuirea pensiilor și a altor beneficii sociale.
„Facem precizarea că, dacă se va ajunge în situaţia declarării grevei generale în cadrul Companiei Poşta Română, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit, ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă şi nu în ultimul rând ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate va fi una majoră”, a declarat vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical pe probleme juridice şi relaţii de muncă, Mircea Burlacu.
Pe ce se bazează protestul
Motivația protestului se bazează pe faptul că peste două treimi dintre angajații Poștei Române primesc salariul minim pe economie. Revendicările lor vizează o creștere salarială de 400 de lei net și o majorare între 5 și 10% a sporurilor de loialitate. Cu toate acestea, negocierile cu conducerea companiei nu au condus la un consens până în prezent.
„Nu s-a ajuns la niciun consens până în momentul de faţă, conducerea Poştei Române, prin directorul general Valentin Ştefan, nu a fost niciodată interesată de negocierea colectivă, nu şi-a dorit încheierea unui contract colectiv de muncă cu rolul de a stabili pacea socială în cadrul Poştei Române, nu a participat la niciuna dintre şedinţele de negociere colectivă din cadrul companiei, trimiţând acolo nişte persoane fără mandat, cu precizarea că la niciuna dintre şedinţe directorul general Valentin Ştefan nu a prezentat mandatul dat de Consiliul de Administraţie pentru negocierea colectivă”, a adăugat acesta.
Sindicaliștii au criticat lipsa de implicare a conducerii în procesul de negociere colectivă, acuzând directorul general, Valentin Ștefan, că nu și-a manifestat interesul pentru încheierea unui contract colectiv de muncă pentru stabilirea păcii sociale în cadrul companiei.
De asemenea, au evidențiat faptul că acesta a negociat în paralel cu o organizație sindicală care nu avea capacitatea juridică de a purta astfel de discuții.