Victime colaterale în scandalul dintre soția lui Adrian „Beleaua” Corduneanu și cumnată / Decizie de ultimă oră
Scandalul dintre soția lui Adrian „Beleaua” Corduneanu și soția lui Petronel Corduneanu, iscat de la o casă din centrul municipiului Iași, face victime colaterale: martorii care au refuzat să se prezinte la proces, de frica interlopilor, vor fi amendați și duși cu duba poliției la tribunal.
- Judecătorii au luat măsuri extreme, în scandalul dintre membrii clanului Corduneanu
- Martorii refuză să se prezinte la tribunal
- Instanța a cerut ca aceștia să fie duși cu forța la proces
- Martorii vor fi luați de poliție cu duba și vor fi amendați
După mai multe amânări cauzate de absența martorilor, care, de frica mafioților, au refuzat să se prezinte la tribunal și să dea ochii cu aceștia, judecătorii au apelat la măsuri dure. Astfel, la cel mai recent termen al procesului, magistrații au dispus ca martorii să fie atenționați că pot fi amendați și să fie luați cu duba de poliție și escortați în fața instanței, pentru a declara tot ce știu despre scandalul produs în fața unui birou notarial.
„La data de 31.10.2022 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 15 inculpați și luarea controlului judiciar față de un inculpat, măsuri dispuse în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la înșelăciune, spălarea de bani, șantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc și efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În cauză s-a reținut că, în perioada 2016 - 2022, două grupuri infracționale organizate în scopul comiterii infracţiunii de camătă, au urmărit obţinerea unor beneficii materiale substanţiale prin desfăşurarea de activităţi ilicite, asigurându-și principala sursă de venit din acordarea de împrumuturi cu dobânzi ridicate, ce ajungeau până la 400%.
Liderii grupurilor realizau finanțarea activităților, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protecția, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente în caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului să se poată desfășura în vederea atingerii scopului.
Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare.
După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.
Inculpații au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obținute din comiterea infracțiunilor prin achiziționarea de bunuri imobile (terenuri în spațiul intravilan și extravilan și imobile cu destinația locuință), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate”.