Vor fi sau nu impuse noi restricții de Paște. Anunțul lui Raed Arafat: ”Mai este de așteptat”
Mai este foarte puțin până când românii vor sărbători Paștele, pe data de 2 mai, iar mulți se întreabă dacă situația de anul trecut se va repeta. Ei bine, în aceste condiții, Raed Arafat a făcut anunțul mult așteătat. Oficialul a spus dacă vom avea sau nu restricții noi în noaptea de Înviere.
- Raed Arafat nu-și dorește măsuri stricte de Paște.
- Șeful DSU spune că experții indică o creștere clară în următoarea perioadă.
Din această seară se impun noi măsuri restrictive în ceea ce privește pandemia de coronavirus, astfel că pentru că numărul cazurilor de infectare cu virusul ucigaș din China se află în creștere continuă, din nou, românii sunt nerăbdători să afle cum se va defășura noaptea de Înviere. În ajutorul lor vine Raed Arafat care a menționat, conform Digi24.ro, că speră și el, ca noi toți, ca Paștele de anul acesta să nu-l petrecem în lockdown ca pe cel de anul trecut.
Raed Arafat speră să nu se impună noi restricții de Paște
”Sperăm că nu (nr. ne întoarcem la situația de anul trecut). Nu mă pronunț aici, o parte din atacuri au fost foarte tendențioase. Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situația, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de așteptat”, a spus Raed Arafat.
Declarațiile șefului DSU vin după ce reprezentații Ministerului Sănătății au declarat faptul că nu se pot face predicții pe un termen atât de lung, căci situația epidemiologică se poate schimba de la zi la zi în unele zone, acolo unde rata de infectare este în creștere.
”Nu poți să faci predicții epidemiologice pe o perioadă mult mai mare de timp pentru că lucrurile acestea sunt direct dependente de perioada de incubație care afectează și dinamica epidemiologică”, a declarat Andrei Baciu.
Raed Arafat aprobă noile măsuri anti-coronavirus
Ei bine, în acest context, oficialul a vorbit și despre măsurile anti-coronavirus ce vor intra în vigoare din această seară. Mai mult decât atât, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a ținut să precizeze că perioada carantinării impusă deja pentru unele orașe poate fi prelungită dacă situația o impune, căci tendința infectării este în creștere.
„Sunt zone cu creșteri mai mari decât altele, dar măsurile, oricât de exagerate par, sunt menite să încerce să oprească răspândirea. Să nu uităm că avem măsuri importante de carantinare zonală pe 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, am ajuns la un număr semnificativ de localități. Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență
Mai mult decât atât, pentru că s-a creat mare tevatură pe schimbarea orei de intrat în casă, aceasta fiind ora 22:00 începând de duminică seara, Raed Arafat a atins și acest subiect. Acesta spune că România urează exemplul altor țări, astfel încât activitățile de orice fel să se încheie cu o oră mai devreme, ceea ce înseamnă că și contactul între oameni este unul mai limitat.
„Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări, veți vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franța la 18, la noi era la 23.00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite. Totuși, este un impact pe alte activități care sunt toate riscante. Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce știm sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează și zonal, și după incidența, și național dacă se agravează situația”, a mai menționat declarat șeful DSU.