Vor rămâne sau nu școlile deschise după incidența de 6 la mie. Anunțul ministrului Educației: ”Sunt multe propuneri antagonice”
Nici bine nu a început noul an școalar că acum elevii se pregătesc deja să treacă, din nou, în sistem deînvățământ online. Pentru că în multe zone rata de infectare cu noul coronavirus tinde să atingă pragul de șase la mie, această variantă este tot mai plauzibilă, însă în acest context, ministrul Educației vorbește și despre posibilitatea menținerii școlilor deschise și după acest număr de îmbolnăviri.
- Sorin Cîmpeanu se gândește la menținerea școlilor deschise și după pragul de infectări de șase la mie.
- Ministrul Educației spune că vineri se va decide soarta elevilor din România.
Ca urmare a creșterii numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul din China, școlile di multe localități, chiar și din București, riscă să treacă, din nou, în online. Pe această temă, Sorin Cîmpeanu, după primirea a sute de petiții de la proferosri, elevi și părinți, vorbește despre două posibilități: menținerea în continuare a școlilor deschise, chiar și peste pragul de infectări de șase la mie ori închiderea acestora chiar de săptămâna viitoare.
Ministrul Educației despre închiderea sau menținerea școlilor deschise și după rata de infectare de șase la mie
Însă, pentru că în Capitala în scurt timp, conform datelor, se va ajunge la pragul de șase la mia de locuitori, întrebat dacă există vreo șansă ca unitățile de învățământ să rămâne în continuare deschise, Sorin Cîmpeanu nu a dat deloc un răspuns prompt.
Din contră, oficialul din Educației a mărturisit că zilnic vin la ministerul pe care-l conduce sute de petiții, unele în care se pledează pentru școala online, în altele românii optează pentru școală în format fizic, însă, momentan, nimic nu este tsabilit.
"Vom vedea. Sunt foarte multe propuneri. Colegii mei au centralizat la Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi (marţi - n.r.): 183 de petiţii, părinţi, profesori, pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. 183 de un fel, 175 invers. Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta, spuneam doar că sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriaţi - îmi cer scuze, sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri - iar alţii vor să rămână deschisă şi peste 6 la mie”, a declarat ministrul Educaţiei, în cadrul unei emisiuni, informează stiripesurse.ro.
Însă, chiar și așa, cu sute și sute de petiții primite, unele mai diferite decât altele, Sorin Cîmpeanu recunoaște că și el face parte din cei care vor ca școlile să rămână deschise, însă spune clar că această decizie va fi luată în conformitatea cu regulile impuse de specialiștii din sănătate, cel mai probabil la sfârșitul acestei săptămâni.
De asemenea, ministrul recunoaște că elevii au pierdut mult prin sistemul de învățământ online, dar chiar și cu o asemenea situație în față, dorința lui ca aceaștia să meargă fizic la școlă nu poate fi mai mare decât riscul îmbolnăvirii copiilor și a cadrelor din învățământ.
”Acum ne întrebăm cu toții cum am ales această limită de 6/1000. Ne-am bazat pe opiniile epidemiologilor, bineînțeles, dar vă fac o mărturisire: în momentul în care s-a stabilit acel prag, multă lume era convinsă că nu vom mai atinge niciodată o asemenea incidență. Regula de acum e că vineri se atinge incidența de 6/1000, toate școlile vor intra online de săptămâna viitoare, cu excepția școlilor speciale. Creșele și grădinițele rămân deschise. Dacă până vineri se va consolida un numitor comun bazat în primul rând pe experiența celor cu competențe medicale, mai puțin contează ce ne dorim noi, cei din domeniul Educației. Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel. Și va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Opţiunea mea este de susţinere a şcolii. Am argumentat de ce pierderile sunt imense şi sunt foarte greu de recuperat, uneori nu pot fi recuperate. Evident că pledez pentru şcoală cu prezenţă fizică, atât cât se poate, fără a pune în pericol major starea de sănătate a elevilor şi cadrelor didactice”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.