Vremea a făcut prăpăd în România! Acoperișuri smulse și zeci de copaci doborâți de vântul puternic. Cât vor mai dura fenomenele meteo extreme
Publicat pe 29.03.2025 la 12:47 Actualizat pe 29.03.2025 la 12:47
În mai multe zone ale României, vijeliile au făcut prăpăd. Vântul a bătut cu putere foarte mare și a smuls acoperişuri, a doborât copaci, stâlpi de electricitate şi panouri publicitare. Cât vor mai dura fenomenele meteo extreme.
- Furtunile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară
- Acoperișuri și copaci căzuți în urma vântului puternic
Fenomenele meteo extreme au rănit și persoane. În București, o tânără în vârstă de 20 de ani a fost lovită de o bucată de metal desprinsă din faţada unui balcon. În Caraş-Severin, o femeie a fost la un pas să își piardă viața după ce a fost lovită de un copac.
Furtunile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară
Doar în ultimele 24 de ore 54 de localităţi din 14 judeţe şi Bucureștiul au fost afectate de vremea rea. Autoritățile au acționat pentru a îndepărta unele elemente de construcţie de la 98 de imobile şi pentru degajarea a 88 de copaci şi nouă stâlpi de electricitate prăbuşiţi.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în perioada 28 martie, ora 7:00 - 29 martie ora 7:00, echipajele operative au intervenit în 54 localităţi din 14 judeţe - Argeş, Buzău, Covasna, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea, precum şi în municipiul Bucureşti, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor generate de vremea rea”, au informat astăzi, 29 martie, reprezentanții IGSU.
Vremea rămâne în continuare capricioasă. În prezent, sunt în vigoare avertizări de vânt puternic şi ploi. De asemenea, riscul de inundaţii este major.
Recomandările ISU, după emiterea codului portocaliu de vânt
IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face mai multe recomandări, după ce ANM a emis coduri galbene, portocalii și roșii în București, Ilfov și mai multe județe din țară:
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate;
Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălțime;
Închideți toate ferestrele locuinței și altor categorii de construcții;
Nu atingeți stâlpii sau firele electrice căzute la pământ.