Zile libere în plus pentru angajați! Când vor reveni la muncă, după minivacanța de Revelion
Vești bune pentru angajații din România! Vor primi mai multe zile libere de la stat încă din primele zile ale anului 2025. După minivacanța de Revelion, aceștia se vor întoarce la muncă mai târziu decât s-ar fi așteptat. Iată pentru ce categorie este valabilă această schimbare.
- Angajații din România primesc mai multe zile libere
- Ce schimbări au apărut
Angajații din România au primit veștile pe care le așteptau! Aceștia au primit încă două zile libere de la stat, la începutul anului viitor. Așadar, vor petrece mai mult timp acasă în primele zile din anul 2025 decât ar fi anticipat inițial.
Angajații bugetari primesc mai multe zile libere de la stat la începutul anului 2025
Ministrul Muncii a propus un proiect de lege cu privire la stabilirea zilelor lucrătoare și libere pentru anul 2025, cu excepția sărbătorilor legale. Mai exact, ziua de 3 ianuarie a fost propusă zi liberă, în afară de 1 și 2, 6 și 7 ianuarie. Zilele de 4 și 5 ianuarie sunt zile de weekend, astfel că angajații se pot întoarce la muncă abia din data de 8 ianuarie 2025.
De asemenea, o altă zi liberă va fi acordată în data de 2 mai 2025. Aceste hotărâri sunt valabile doar pentru angajații de la sistemul bugetar, căci în ceea ce privește sistemul privat, angajatorul este cel care stabilește acest lucru.
"Instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice. Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător", a transmis ministerul Muncii.
Alte vești bune pentru angajați
Guvernul a venit cu vești noi, săptămâna trecută, pentru angajații din România. Aceștia vor primi bani mai mulți lunar din data de 1 ianuarie 2025, căci salariul minim pe economie va fi majorat. Conform deciziei, acesta va avea valoarea salariului minim european, astfel că angajații vor primi aproximativ 100 lei net la salariu.
Valoarea salariului minim brut va fi de 4.100 lei brut, respectiv 2.450 lei net. Angajatorii care nu respectă acordarea salariului minim pentru angajați vor fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 5.000 lei. Proiectul a trecut de votul Senatului.