Temperaturi extreme în țările din nordul Europei. Călătoriile cu trenul au fost anulate din cauza vremii
Temperaturile din nordul Europei nu sunt deloc blânde. În Suedia și Finlanda termometrele au înregistrat minus 41 de grade Celsius, pentru prima dată din 2021. Vremea friguroasă se va menține și în următoarele zile.
- Temperaturi extreme în țările din nordul Europei
- Călătoriile cu trenul au fost anulate din cauza vremii
Nordul Europei a fost lovit de un curent polar, iar temperaturile au scăzut la minus 40 de grade Celsius. Astfel de vreme nu a mai fost înregistrată de trei ani, din 2021, anunță institutul suedez de meteorologie SMHI.
Temperaturi de minus 40 de grade în statele nordice
Iarna grea și-a intrat în rol în mai multe zone din nordul Europei. Temperaturile au scăzut la minus 40 de grade Celsius pentru prima dată după 3 ani. În regiunile din nordul Suediei, în orașul Umea, situat în nord-estul statului, temperaturile au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 12 ani. Anunțul a fost făcut de Institutul Suedez de Meteorologie și Hidrologie (SMHI).
Toate călătoriile cu trenul care circulau în nordul orașului au fost anulate până joi, din cauza riscurilor cu privire la riscurile în urma vremii capricioase. Frontul atmosferic aduce un aer rece în nord-estul Suediei, dar și în nordul Finlandei.
În apropiere de orașul Kiruna, în Nikkaluokta, din Suedia, temperaturile înregistrate au fost de minus 41,6 grade Celsius, fiind extrem de frig chiar și pentru statele nordice.
În mai multe regiuni din nord și centrul Filandei, prognoza meteo indică temperaturi în scădere. Se va ajunge la minus 40 degrade Celsius și se va menține următoarele zile.
România va fi lovită de un ciclon polar
Nici România nu va avea o perioadă mai călduroasă. Țara noastră va fi lovită de un ciclon polar, iar temperaturile vor ajunge până la minus 15 grade Celsius și rafale puternice de vânt, ce vor depăși 80-100 de km/h.
"Vorbim de fenomene specifice datei din calendar, cel puțin din perspectiva modului de manifestare a ceea ce înseamnă fenomenul de viscol, pentru că, până vineri dimineața, avem în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben ce vizează zona montană, acolo unde ne așteptăm la viteze la rafală de 60-80 km/h. Pe creste, la altitudini mai mari de 1700 m, vorbim de rafale care pot depăși 80-100 km/h și va fi viscol”, a spus Elena Mateescu pentru Antena 3 CNN.