Un obiectiv turistic vizitat de mii de români își va limita accesul! Decizia luată de autoritățile orașului
Un obiectiv turistic care este vizitat de milioane de persoane își va limita accesul în scurt timp. Autoritățile vor începe lucrări de curățare și renovare, motiv pentru care turiștii vor fi nevoiți să admire frumoasa locație de pe o pasarelă.
- Un obiectiv turistic vizitat de mii de români își va limita accesul!
- Decizia luată de autoritățile orașului
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Italia urmează să treacă prin mai multe schimbări. Turiștii care își doresc să-l vadă vor fi nevoiți să fie pe o pasarelă construită special, deoarece au început lucrările de renovare.
Accesul limitat turiștilor la Fontana di Trevi
Fontana di Trevi, situată în inima Romei, este cea mai mare și una dintre cele mai celebre fântâni arteziene din lume. Proiectată în stil baroc, aceasta impresionează prin dimensiunile sale și prin sculpturile sale detaliate.
Peste doar câteva zile autoritățile au decis să înceapă lucrările de curățare și renovare a părții interioare a monumentului. Vizitatorii vor fi nevoiți să admire fântâna de pe o pasarelă construită deasupra bazinului, care se va finaliza în următoarea perioadă.
Fontana di Trevi atrage milioane de turiști anual în Capitala Italiei. Autoritățile au anunțat că monumentul este „situat într-o zonă pietonală foarte frecventată şi este supusă unor condiţii microclimatice speciale", ce au dus la apariția "unei vegetaţii invazive şi a unor depuneri de calcar", potrivit Primăriei Romei.
Cât timp vor avea loc lucrările de întreținere și renovare, accesul turiștilor va fi unul limitat. Ei vor putea intra într-un număr de 10.000-12.000 de persoane zilnic, fiind nevoiți să traserveze pasarela.
Lucrările vor dura până la finalul anului 2024, apoi autoritățile își doresc să țină sub control numărul de vizitatori care ajung în zonă.
Detalii despre Fontana di Trevi
Fântâna a fost finalizată în 1762 de către arhitectul italian Nicola Salvi, după un proiect început în 1732. După moartea lui Salvi, lucrările au fost continuate și finalizate de Giuseppe Pannini. Istoria este însă mult mai veche, datând încă din perioada romană, când aici se afla capătul unui apeduct antic numit Aqua Virgo, construit în anul 19 î.Hr. de către Marcus Agrippa.
Fântâna are o înălțime de aproximativ 26 de metri și o lățime de 49 de metri, fiind cea mai mare fântână barocă din Roma. Fontana di Trevi este un exemplu spectaculos de stil baroc, caracterizat prin dinamism, detalii dramatice și compoziții complexe.
Ca și elemente artistice importante se numără:
Zeul Oceanus: Central, în partea de jos a fântânii, tronează statuia impozantă a lui Oceanus (sau Neptun), zeul mărilor, care conduce un car tras de doi cai marini. Caii reprezintă cele două fețe ale mării, unul calm și liniștit, iar celălalt agitat și sălbatic.
Tritonii: Acești zei marini minori îl acompaniază pe Oceanus, fiecare conducând câte un cal, simbolizând puterea și dominarea zeului asupra apelor.
Reliefurile laterale: De o parte și de alta a lui Oceanus, sunt două basoreliefuri: unul îl arată pe Agrippa aprobând construcția apeductului, iar celălalt pe o fată tânără (denumită "Virgo") care arată soldaților romani izvorul de apă.
Palatul Poli: Fântâna este construită pe fațada impunătoare a Palazzo Poli, un palat grandios ce accentuează aspectul monumental al ansamblului.
O tradiție bine cunoscută legată de Fontana di Trevi este aruncarea unei monede în apă. Se spune că, dacă arunci o monedă peste umărul stâng cu mâna dreaptă, te vei întoarce la Roma. Datorită acestui obicei, în fiecare an se colectează aproximativ 1 milion de euro din fântână, bani care sunt donați în scopuri caritabile.