Unde a fost confirmat primul caz de mpox. Care sunt simptomele resimțite
Mpox este un virus cu ADN dublu și este specific animalelor, precum rozătoare, veverițe sau maimuțe, putând fi transmis și către oameni. A devenit un subiect de îngrijorare internațională din 2022, când s-a raportat o creștere semnificativă a cazurilor în afara Africii, inclusiv în Europa și America de Nord.
- Unde a fost confirmat primul caz de mpox
- Care sunt simptomele resimțite de pacienți
- Cum te poți infecta
Mpox, cunoscut anterior ca variola maimuței (monkeypox), este o boală virală cauzată de virusul mpox. Este similară cu variola umană, dar de obicei are simptome mai ușoare. Recent a fost descoperit și primul caz în Statele Unite ale Americii.
Virusul s-a răspândit în mai multe state
Mpox este un virus ADN dublu-catenar din genul Orthopoxvirus, care include și alte virusuri înrudite, cum ar fi virusul variola (care cauzează variola), virusul vaccinia (utilizat în vaccinuri) și virusul cowpox. Boala a fost descoperită pentru prima dată la maimuțe în anii 1950 și, ulterior, la oameni în 1970, în Republica Democrată Congo.
Virusul mpox este zoonotic, ceea ce înseamnă că își are originea la animale și poate infecta și oameni. Rozătoarele africane, cum ar fi veverițele și șobolanii, sunt considerate principalele rezervoare ale virusului. Maimuțele sunt doar gazde accidentale care pot transmite boala.
Focarul care a izbucnit în Africa a ajuns să facă victime și în alte state, Clada lb, care este subtipul cel mai răspândit în prezent a fost descoperit la persoane din Germania, India, Kenya, Suedia, Thailanda, Zimbabwe și Regatul Unit. În anumite state africane s-a anunțat transmitere la nivel local.
În urmă cu puțin timp, un caz sever a fost descoperit în California, Statele Unite ale Americii. Persoana a fost izolată la domiciliu și medicii au început să facă cercetări pentru ținerea sub control al virusului.
Care sunt simptomele bolii
Simptomele infectării cu acest virus sunt diferite și numeroase. Perioada de incubație este curpinsă între 5 și 21 de zile și te poți confrunta cu: febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și de cap, umflarea ganglionilor limfatici (caracteristică distinctivă față de variolă), erupție cutanată care progresează de la pete roșii la vezicule și pustule, urmate de cruste.
Simptomele se datorează răspunsului imun la replicarea virală și includ:
Faza inițială (1-5 zile): Febră, dureri de cap, dureri musculare, umflarea ganglionilor limfatici
Faza eruptivă: Apariția erupțiilor cutanate, care progresează prin mai multe stadii: pete -> papule -> vezicule -> pustule -> cruste. Erupțiile pot fi dureroase și apar inițial pe față, apoi pe alte părți ale corpului.