Unde se găsește cea mai veche mănăstire din România. Mulți români ii trec pragul lăcașului de cult
Cea mai veche mănăstire datează din 1177, iar viața monahală nu a fost niciodată întreruptă. Pentru ca biserica să rămână intactă, secole mai târziu a fost nevoie de devierea râului Mureș, fiind un lăcaș de cult de o importanță majoră, având și o istorie în spate.
- Unde se găsește cea mai veche mănăstire din România
- Mulți români ii trec pragul lăcașului de cult
România este plină de locuri frumoase pe care să le vizitezi. Natura esta încântătoare, dar construcțiile făcute de oamenilor sunt extrem de frumoase. Într-o localitate din vestul țării se găsește cea mai veche mănăstire, fiind atestată încă din 1177.
Unde se găsește cea mai veche mănăstire din țară
La 12 kilometri de Arad se regăsește cel mai vechi lăcaș de cult din România. Mănăstirea Hodoș-Bodrog poartă hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, iar viața monahală nu a fost întreruptă încă de la începuturile sale. Pentru biserică a fost deviat cursul râului Mureș, secole mai târziu.
A fost construită în stilul bizantin, fiind nevoie de mai multe restaurări pentru a se păstra forma sa inițială. S-a intervenit la acoperiș, care a primit formă barocă, în secolul XVIII.
În 1970 s-a mărit interiorul și s-a adăugat un pridvor, care nu s-a putut termina, din lipsa banilor. Zidul de nord al lăcașului de cult a rămas netencuit, pentru a se evidenția materialul din care a fost construită biserica: cărămizi și pietre romane. Picturile datează încă din 1658, fiind efectuate de Nicodim Diaconul. În exterior, biserica s-a pictat în anul 1968. Turnul-clopotniță datează din secolul al XIV-lea, fiind zidit din cărămidă. De-a lungul anilor, clopotnița a fost folosită ca un turn de observare împotriva armatei otomane.
Până în 1839, mănnăstirea Hodoș-Bodrog se afla pe malul drept al râului Mureș, dar malul a devenit foarte apropiat de lăcașul de cult și era în pericol. S-a luat decizia de a fi deviat, ajungând în partea de nord-vest.
Mulți creștini trec pragul mănăstirii
Conform unei legende vechi, se spune că un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele o icoana cu Maica Domnului și Iisus, fiind considerată făcătoare de minuni.
După ce s-a construit biserica, încă se mai păstrează capul taurului care a descoperit icoana, dar și o icoană celebră „Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului”.