Vești proaste pentru români după cutremurul din Turcia. Cum a fost afectată piața imobiliară
Prețurile locuințelor din România au început să crească după cutremurul din Turcia. Apartamentele în blocurile construite în ultimul deceniu ajung să fie mai scumpe chiar și cu 20% față de cele construite înainte de 1997.
- Vești proaste pentru români după cutremurul din Turcia
- Cum a fost afectată piața imobiliară
Cutremurele din Turcia și Siria care au avut loc în urmă cu o săptămână au făcut pe toată lumea atentă de situația propriei țări. Opinia publică din România a devenit tot mai atentă privind situația blocurilor în care locuiesc cetățenii, acestea nefiind asigurate în cazul unui dezastru. Conform ultimelor calcule ale specialiștilor, clădirile construite înainte de 1977 sunt mai ieftine decât cele construite în 2010, diferența de preț fiind destul de mare.
Locuințele vechi trebuie să fie consolidate
La nivel național, România are peste 9,6 milioane de locuințe, conform Institutului Național de Statistică. Aproape jumătate dintre acestea au ieșit din perioada de garanție a structurii de rezistență, aceasta fiind valabilă 50 de ani de la construire. Astfel că este nevoie de o reînnoirea fondului locativ cu aproape 200.000 de locuințe anual sau o consolidare a celor construite înainte de 1977.
Anul trecut au fost emise de cinci ori mai puține autorizații noi de construire (43.990) față de necesarul anual (200.000) pentru a scăpa de problema clădirilor ieșite din garanția de siguranță a structurii sale.
Prețul dintre locuințele noi și cele vechi este uriaș
Seismul avut loc în Turcia și Siria a avut un efect major în România. Prețurile locuințelor noi au început să crească și diferența este chiar și de 20%. O garsonieră de 34 de mp construită înainte de 1997 costă în jur de 49.616 euro, iar una similară construită în ultimii 10 ani va costa 52.696 de euro. Aceleași diferențe apar și la apartamentele cu mai multe camere.
Un apartament construit înainte de 1977 cu 2 camere va costa 76.000 de euro, preț mediu, iar într-un bloc construit după anul 2010 va costa cu minim 10.000 de euro mai mult și ajunge să depășească 86.700 euro.
Prețul pentru vânzarea unei locuințe vechi poate fi influențat negativ și de dificultatea unei asigurări, dar și probabilitatea de a obține un credit bancar pentru a-l achiziționa.
„Cu cât o clădire este mai veche, cu atât structura de rezistență este mai șubredă, iar acest lucru este cunoscut și de societățile de asigurări, care refuză să mai asigure clădirile cu risc seismic. De cealaltă parte, băncile evită și ele să mai acorde credite pentru clădirile care nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor și a cutremurelor. Asta duce la un decalaj major al prețurilor, în funcție de anul de construcție”, a spus Dragoș Vîlceanu, fondatorul Asociației Brokerilor Imobiliari.