Live acum Acces Direct
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Alimente recomandate pentru diversificarea mesei bebelușului

Alimente recomandate pentru diversificarea mesei bebelușului

De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 26.05.2021 la 13:23 Actualizat pe 26.05.2021 la 13:25

Conform celor de la Organizația Mondială a Sănătății [1], bebelușul trebuie să fie hrănit exclusiv de la sân în primele 6 luni din viață, putând fi introduse apoi alimente solide fără a renunța însă la alăptat.

Alimente recomandate pentru diversificarea mesei bebelușului

Pixabay

Cu toate acestea, fiecare caz este diferit, motiv pentru care trebuie respectate recomandările medicului specialist cu privire la fiecare bebeluș în parte.

Chiar dacă introducerea alimentelor solide poate reprezenta un moment important atât în viața bebelușului cât și în cea a părinților, această etapă trebuie realizată treptat, pe parcursul unei perioade mai lungi.

Pentru a veni în ajutorul noilor părinți, în continuarea acestui articol vom discuta despre introducerea alimentelor solide și alimentele recomandate pentru diversificarea mesei celui mic.

3 sfaturi pentru diversificarea mesei bebelușului

Când vine vorba de această etapă a alimentației, trebuie luate în considerare atât nevoile bebelușului cu privire la vitaminele și mineralele necesare dezvoltării cât și beneficiile oferite de alimentele introduse.

Chiar dacă laptele va continua să fie sursa principală de nutrienți necesari, anumite alimente pot ajuta la sustinerea acestor nevoi, asigurând astfel că bebelușul nu va prezenta vreun anumit deficit de vitamine.

Mai mult decât atât, având în vedere că laptele va reprezenta în continuare alimentația de bază a bebelușului, introducerea alimentelor solide și diversificarea meselor se poate realiza lent, putându-se administra doar 2-3 lingurițe pe zi.

Cerealele pentru bebeluși

Cerealele pentru bebeluși sunt special concepute pentru a putea fi digerate ușor și pentru a conține esențialul de vitamine și minerale necesare celui mic.

Având în vedere importanța fierului în dietă pentru dezvoltarea neurologică a celui mic și a sistemului sau imunitar, cerealele fortificate cu fier pot reprezenta o alegere bună ca prim aliment solid.

Mai mult decât atât, cerealele pot fi folosite ca bază de introducere a altor alimente noi cum ar fi fructe sau legume, părinții putând adăuga cantități mici din alimentul nou împreună cu cerealele obișnuite.

Este recomandat ca fiecare aliment nou să fie oferit exclusiv timp de 3-5 zile pentru a observa mai ușor posibilele reacții alergice ale bebelușului.

Legume

Deoarece mulți bebeluși vor fi mai atrași de fructele dulci decât de legume, este posibil ca medicul specialist să recomande introducerea legumelor înaintea fructelor, acestea din urmă putând fi introduse în dietă după aproximativ 15 zile.

Este important ca legumele să nu fie sărate pentru ca bebelușul să perceapă corect gustul acestora.

Părinții trebuie să țină minte ca în aceste momente ei contribuie la dezvoltarea dietei bebelușului, așa că nu trebuie să se axeze doar pe legumele care le plac lor sau să-l forțeze pe cel mic să mănânce ceva ce nu îi place.

Pentru început toate alimentele solide trebuie introduse sub formă de piure. În cazul legumelor este recomandat să se înceapă cu legume mai dulci și cu un gust mai puțin intens cum ar fi morcovii sau dovlecelul, putând trece apoi la mazăre, fasole, spanac și așa mai departe, în funcție de recomandările medicului specialist.

Fructe

La fel ca și legumele, fructele reprezintă surse naturale de vitamine și minerale necesare bebelușului, acestea putând fi introduse de obicei cu ușurință în dieta celui mic.

Servirea fructelor se va face sub formă de piure, merele și bananele fiind printre cele mai bune alegeri când vine vorba de introducerea primelor fructe în dietă.

Pe lângă faptul că bananele sunt dulci, ușor de digerat și simplu de pregătit, acestea sunt și o sursă bună de fibre și potasiu. Iar în ceea ce privește merele, acestea sunt bogate în nutrienți care întăresc sistemul imunitar și antioxidanți care ajută la protejarea celui mic de anumite afecțiuni.

După ce alimentele solide au făcut parte din dieta bebelușului mai mult timp, acestea pot fi combinate pentru a putea introduce alte elemente mai greu de acceptat pe cont propriu, cum ar fi fructele mai acrisoare, acestea putând fi combinate de regulă cu cerealele sau piureul oferit de mai mult timp.

Având în vedere că toate sugestiile de mai sus reprezintă informații generale care nu pot fi aplicate fiecărui caz în parte, este importantă respectarea cu strictețe a recomandărilor medicului specialist, doar acesta putând oferi informații exacte cu privire la alimentația corectă a fiecărui bebeluș în parte.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Alimente recomandate pentru diversificarea mesei bebelușului
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Sile Cămătaru, gest dubios după ce a ieșit din închisoare! Soția a încercat să îl ia de mână, dar el a respins-o | VIDEO
  • Sile Cămătaru a fost eliberat din închisoare
  • Acesta executa o pedeapsă de 11 ani, după ce a fost acuzat în 3 dosare penale
Stiri interne
EXCLUSIV / Rapperul american Wiz Khalifa, condamnat la Constanța! Decizia instanței
  • Wiz Khalifa a fost condamnat, în urmă cu puțin timp, de Tribunalul Constanța
  • Rapperul american a primit o amendă penală de 3.600 de lei
  • „Iarba” pe care o avea pe scena festivalului a fost confiscată
Showbiz intern
Ruxandra Luca, probleme de sănătate: „De trei zile sunt bolnavă moartă”. Ce a pățit vedeta și cum se simte acum
  • Ruxandra Luca se confruntă cu probleme de sănătate
  • Ce a pățit vedeta
Emisiuni TV
Doi bărbați în bucătărie: Borza și Doboș horopsiți de neveste! – Duminică, ora 19:00, la „Petrecem în familie” cu Mirela Vaida
  • Seară de voie bună, folclor autentic și momente savuroase, la „Petrecem în familie” cu Mirela Vaida
  • Doi bărbați în bucătărie: Borza și Doboș horopsiți de neveste!
Showbiz intern
Ce spune Lora despre clipul viral cu fostul soț, Dan Badea, fericiți după ce au divorțat. A fost sau nu strategie de marketing?!
  • Lora rupe tăcerea despre filmarea de după divorțul de fostul soț, Dan Badea
  • A fost sau nu strategie de marketing fericirea lor de după separare?!
Emisiuni TV
„Vacanță de vedetă” - Andreea Raicu și Flavia Mihășan, povestiri din vacanțele cu familia
  • Sâmbătă, o nouă ediție „Vacanță de vedetă”
  • Andreea Raicu și Flavia Mihășan sunt invitate
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci azi, 23 aprilie
recomandare pe as.ro
Momentul dramatic care l-a făcut pe Sabin Ilie să se prăbuşească emoţional şi să piardă o avere!
Romania TV
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
Romania TV
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
recomandare pe antena3.ro
Alertă la Kremlin. Membrii unei delegații străine au vrut să intre cu un pumnal la întâlnirea cu Putin
recomandare pe antena3.ro
Wolfgang Porsche, moștenitorul imperiului auto, vrea să-și construiască un tunel prin munți pentru a ajunge mai repede acasă
recomandare pe antena3.ro
Papa Francisc s-a făcut preot pentru că femeia pe care a iubit-o l-a refuzat. Cine este Amalia și ce spune despre relația lor
recomandare pe playtech.ro
Sărbătoare dublă pentru români. Ce trebuie să faci pe 23 aprilie pentru noroc și sănătate. Tradiții de Sfântul Gheorghe și ...
recomandare pe playtech.ro
Ingredientul din bucătărie care nu costă nimic, dar care transformă gazonul. Va fi mai verde ca niciodată
recomandare pe redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
recomandare pe redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
recomandare pe Jurnalul.ro
Decalogul mesei pascale. Recomandările medicilor ca să nu ajungi la Urgență
recomandare pe a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie