Alimentul care îți distruge dinții. Românii îl consumă aproape la fiecare masă
Acest aliment se află pe masa tuturor românilor. Este unul dintre alimentele de bază, însă puțini sunt cei care știu cât de periculos poate fi, de fapt. Specialiștii au vorbit de-a lungul timpului despre efectele negative pe care le poate avea asurpa danturii, în timp. Iată despre ce aliment este vorba.
- Se află pe masa oricărui român
- Cât este de periculos, de fapt
- Cu ce putem înlocui acest aliment
Alimentele lipicioase vă pot deteriora dinții, deoarece tind să rămână pe dinți mai mult decât alte tipuri de alimente. Dacă mâncați des fructe uscate, asigurați-vă că vă clătiți cu apă după aceea și că periați și folosiți ața dentară.
Alimentul care îți distruge dinții
Pâinea, în special pâinea albă rafinată, se descompune rapid în zahăr și se ascunde ușor între dinți, ducând la carii. În plus, acidul este eliberat atunci când bacteriile care apar în mod natural în gură se hrănesc cu aceste zaharuri.
Carbohidrații devin zaharuri care alimentează bacteriile producătoare de acid în gură. Mai rău, pâinea tare și crustele de pâine pot deteriora sau rupe un dinte. Cu toate acestea, încercați să alegeți pâinea integrală de grâu sau de ovăz în loc de albă.
În acest mod, oferiți corpului proteine, vitamine și fibre, ceea ce vă va menține plini de energie. Aceste pâini au un conținut mai scăzut de zahăr și nu se vor lipi de dinți și gingii precum pâinea albă.
Cu ce putem înlocui acest aliment
Carbohidrații simpli, găsiți în alimente precum pâinea albă și pastele, pot contribui la apariția cariilor dentare. Pâinea și pastele din grâu integral, orezul brun și fulgii de ovăz sunt alegeri mai sănătoase.
Pâinea integrală are și o serie de alte beneficii față de pâinea albă. Pâinea integrală este bogată în fibre, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea digestivă. Poate contribui și la pierderea în greutate.
Conținutul de fibre al pâinii integrale crește senzația de sațietate, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți sătui mai mult timp. De asemenea, pâinea integrală reduce riscul de diabet. Pâinea brună este făcută din făina integrală de grâu, adică boabele de grâu nu sunt procesate pentru a elimina tărâțele.