Care sunt cele cinci etape ale iubirii. De ce multe povești de dragoste se termină când ajung în cea de-a treia fază
Se spune că dragostea nu are vârstă și, indiferent de anii pe care îi avem, putem să ne îndrăgostim nebunește. Iată care sunt cele cinci etape ale iubirii pentru un bărbat și o femeie, care îți vor clarifica ce înseamnă, cu adevărat, să te îndrăgostești. Motivul pentru care multe povești de dragoste se termină când ajung în cea de-a treia fază
- Care sunt cele cinci etape ale iubirii
- De ce multe povești de dragoste se termină când ajung în cea de-a treia fază
Cu toții ne dorim dragoste reală și de durată, indiferent dacă avem 20, 30, 40, 50 de ani sau mai mult. Cu toate acestea, o mulțime de căsnicii se destramă și majoritatea oamenilor nu știu de ce se întâmplă acest lucru și cred, în mod eronat, că au ales partenerul greșit. După ce trec prin procesul suferință, încep să caute din nou. Potrivit unui consilier matrimonial și de familie, majoritatea oamenilor caută iubirea în toate locurile greșite.
Care sunt cele cinci etape ale iubirii
Etapa 1: Îndrăgostirea. Atunci când ne îndrăgostim, ne simțim minunat pentru că suntem inundați de hormoni precum dopamina, oxitocina, serotonina, testosteronul și estrogenul. În această etapă ne imaginăm că ni se vor îndeplini dorințele, ni se vor oferi toate lucrurile pe care nu le-am primit în copilărie, ni vor îndeplini toate promisiunile pe care relațiile noastre anterioare nu le-au bifat.
Etapa 2: Formarea unui cuplu. În această etapă, dragostea este tot mai puternic și se formează relația de cuplu. Partenerii decid să aibă împreună copii și, odată cu îndatoririle de creștere a micuților, legătura dintre parteneri se adâncește și se dezvoltă. Ne simțim în siguranță, îngrijiți, prețuiți și apreciați. Adesea credem că acesta este nivelul suprem de iubire și ne așteptăm să continue pentru totdeauna. De multe ori suntem însă scoți din această stare de etapa a treia.
Etapa 3: Deziluzie. Nimeni nu ne-a spus despre etapa a treia în înțelegerea dragostei și a căsătoriei. Pentru o mulțime de relații, acesta este începutul sfârșitului. Aceasta este o perioadă în care lucrurile încep să nu mai funcționeze la fel de bine. Lucrurile mici încep să ne deranjeze și ne simțim mai puțin iubiți și îngrijiți și vrem să evadăm. S-ar putea să stăm fie ocupați la serviciu fie cu familia, însă nemulțumirile cresc. Ne întrebăm unde s-a dus persoana pe care o iubeam cândva. Tânjim după dragostea pe care am avut-o cândva, dar nu știm unde s-a dus sau cum să o recuperăm.
Etapa 4: Crearea iubirii reale și durabile. În această etapă, partenerii se ajută reciproc, încearcă să se înțeleagă unul pe celălalt și să își vindece reciproc rănile din copilărie.
Etapa 5: Partenerii își unesc forțele a schimba lumea.
Ce se întâmplă în creierul tău când ești îndrăgostit?
Nu poți mânca. Nu poți dormi. Inima îți bate atre atunci când o anumită persoană te contactează sau îți sugerează să petreceți timp împreună. Acestea sunt doar câteva dintre semnele care anunță că s-ar putea să te îndrăgostești. Dar ce se întâmplă în creierul tău când începi să te simți îndrăgostit și cum se schimbă creierul în timp când vine vorba de dragoste?
Două decenii de cercetări au arătat că, atunci când vine vorba de iubire, o parte foarte primitivă a sistemului de recompensă al creierului, situată în mijlocul creierului, este activată.
„Este zona creierului care controlează lucruri precum înghițirea și alte reflexe de bază. (...) Deși adesea ne gândim la dragostea romantică ca la un lucru euforic, și ca la o emoție complexă, activarea pe care o vedem în această parte foarte de bază a creierului ne spune că dragostea romantică este de fapt un impuls de a îndeplini o nevoie de bază.”, a spus un specialist, potrivit apa.org.