Care sunt cele șase etape ale căsniciei, potrivit specialiștilor. Ultimele două sunt definitorii pentru succesul mariajului
Un studiu arată că un mariaj trece prin șase etape, primele fiind cele în care partenerii se înțeleg de minuni și apar discuții mărunte. Specialiștii spun că, în schimb, în ultimele două faze, cuplurile nu mai sunt atât de mult dispuse să găsească un numitor comun și ajung, de cele mai multe ori, la despărțire.
- Care sunt cele șase etape ale căsniciei, potrivit specialiștilor
- Ultimele două sunt definitorii pentru succesul mariajului
Un studiu arată că, în general, cuplurile în care apar mai multe discuții, mai ales la începutul relației, au mai multe șanse să rămână împreună decât în cazul relațiilor în care partenerii se înțeleg de minuni.
În cel de-al doilea caz, spun specialiștii, este vorba de o iluzie cu care ambii parteneri trăiesc pentru mai mult timp, ca mai apoi să fie surprinși de momentul în care persoana iubită își arată adevărată față.
În primele două etape, partenerii pot avea așteptări prea mari de la partener
Specialiștii spun că aceste șase etape se aplică atât în relațiile de cuplu, cât și în cazul mariajului. La scurt timp după căsătorie, apare și prima etapă, cea în care ambii parteneri se îndrăgostesc din nou și au impresia că vor rămână împreună pentru tot restul vieții.
Această etapă mai este cunoscută și sub numele de „luna de miere”, dar abia ce vine după acest moment, este mult mai important. Cuplul intră în cea de-a două etapă în care faptele contează mai mult decât vorbele.
Tot în această perioadă pot să apară și primele momente tensionate, unele dintre ele provocate chiar din lucruri mărunte. Cea de-a treia etapă presupune un oarecum sentiment de dezamăgire, asta pentru că partenerii nu au spus exact care le sunt așteptările și realizează că mariajul nu este perfect, așa cum credeau inițial.
În următoarea etapă, cuplurile se concentrează mai mult pe aspecte care nu țin de căsnicie/partener
În cea de-a patra etapă, începe să apară resemnarea și epuizarea, moment care poate duce, treptat, la decizia de separare. Iubirea reală nu mai este exprimată la fel de mult ca în primele etape, iar partenerii se concentrează pe alte lucruri, cum ar fi cariera, mutarea în casă nouă sau venirea pe lume a copiilor.
Chiar dacă în această etapă, cei doi fac pace pentru a construi ceva împreună, problemele nu dispar, ci se amplifică faza a cincea. Partenerii se pun mai mult pe primul loc și uită de persoana iubită, devenind tot mai individuali. Cei care trec prin această fază caută împlinirea în altă parte, fie se refugiază în muncă sau poate apărea tendința de a înșela.
Ultima etapă, cea de-a șasea, este cea care vine cu o conștientizare a faptului că persoana iubită nu are cum să facă toate lucrurile perfect. Partenerii își acceptă reciproc defectele, știu că este normal să apară și momente tensionate, dar că pot negocia și, în final, găsi o cale de mijloc.