Ce afecțiune gravă poate indica durerea abdominală. Motivul pentru care nu ar trebui să o ignori
Există multe cauze care stau la baza durerii abdominale. Unele dintre acestea sunt cauze pe termen scurt, și nu sunt grave, iar simptomele pot dura doar ore sau zile și pot trece de la sine. Există, de asemenea, cauze ale durerilor abdominale care necesită asistență medicală urgentă și pot pune viața în pericol.
- Durerea abdominală poate avea multe cauze diferite
- Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să aibă dureri abdominale cu simptome atipice
Durerea abdominală are multe cauze, unele mai grave decât altele. Ceea ce inițial se simte ca o durere de stomac poate veni dintr-un alt organ din abdomen, sau din afara sistemului digestiv. Este bine să soliciți întotdeauna asistență medicală dacă durerea abdominală este inexplicabilă, persistentă sau severă.
Ce afecțiune gravă poate indica durerea abdominală
Durerea abdominală este descrisă ca fiind un disconfort oriunde în regiunea abdominală - între coaste și pelvis. Adesea ne gândim la durerea abdominală ca fiind „durere de stomac”, dar durerea din abdomen ar putea veni și din alte organe. Aproape toată lumea va experimenta dureri abdominale la un moment dat. De cele mai multe ori, acestea nu sunt grave și se rezolvă de la sine. Cu toate acestea, uneiru poate fi un semn de boală gravă sau chiar o urgență.
Uneori, durerile abdominale indică o afecțiune medicală gravă care va necesita tratament. Durerea în diferite regiuni poate indica diferite organe implicate. De exemplu:
- Abdomenul din dreapta sus este adăpostul ficatului, vezicii biliare și căilor biliare. Rinichiul drept este în spate. Durerea abdominală dreapta sus este cel mai probabil legată de bolile hepatice sau de vezica biliară, cum ar fi: Hepatită (alcoolică, toxică, metabolică, virală sau autoimună). Litiază biliară. Colecistita (inflamația vezicii biliare). Cancer de canale biliare, pietre și stricturi. Cancerul vezicii biliare. Cancer de ficat. Ar putea fi, de asemenea, o problemă localizată în duoden, colon ascendent sau rinichi drept, cum ar fi: Infectie la rinichi. Piatra la rinichi. Ulcer duodenal. Obstrucția intestinului gros.
- În abdomenul din stânga sus se află stomacul, pancreasul și splina. Rinichiul se află în partea din spate a cavității abdominale, iar inima și plămânul stâng sunt chiar deasupra acestuia. Durerea abdominală stânga sus ar putea însemna: Pancreatită (pancreas inflamat). Cancer pancreatic. Splenomegalie (splină mărită). Gastrită. Ulcer la stomac. Refluxul biliar. Cancer la stomac. Infectie la rinichi. Piatra la rinichi. Dacă durerea este transmisă din piept, poate fi de la: Arsuri la stomac. angina pectorală. Dureri toracice noncardiace. Atac de cord. Pericardită. Pneumonie. Pleurezie. Embolie pulmonară.
- Abdomenul inferior are cea mai mare parte a intestinului subțire și a intestinului gros. Durerea abdominală inferioară este cel mai probabil să fie legată de boli gastrointestinale. Ar putea fi, de asemenea, legat de uretere, ovare sau uter. Cauzele abdominale includ: Sindromul colonului iritabil. Dispepsie funcțională. Boala inflamatorie a intestinului (boala Crohn, colita ulcerativa). Obstrucția intestinului gros sau subțire. Cancer de intestin subțire. Cancer de colon. Anevrism de aortă abdominală. Peritonită. Limfadenita mezenterica. Sindromul ischemic intestinal (mezenteric). Hernie. Pietre la rinichi. Durerea transmisă de organele pelvine poate fi cauzată de: Endometrioza. Chist ovarian. Boală inflamatorie pelvină. Sarcina extrauterina. Cancer ovarian. Cancer uterin.
- Durerea care este în mod specific în abdomenul inferior stâng este cel mai adesea legată de diverticuloza și diverticulita colonului. Diverticulii (mici pușii în peretele intestinal) pot apărea în tot colonul, dar de obicei se dezvoltă în partea stângă jos.
- Durerea care este în mod specific în abdomenul inferior drept poate fi legată de apendicele. Poate fi o inflamație (apendicita) sau, mai rar, cancer de apendice.
Cum ameliorezi durerile abdominale?
Durerea abdominală are o mare varietate de cauze și tratamente. Unele afecțiuni, cum ar fi calculii biliari sau apendicita, pot necesita intervenții chirurgicale. Altele, cum ar fi ulcerele sau infecțiile, pot fi ameliorate cu medicamente.
Dacă nu știi ce îți cauzează durerea abdominală, este important să știi, mai ales dacă nu dispare de la sine. Nu uita că și cazurile ușoare pot fi grave.
Dacă te gândești că durerea de stomac este legată de digestie, poți începe prin a te trata cu: repaus intestinal, hidratare, terapia cu căldură, dar și alte remedii naturale.