Ce poți face cu laptele brânzit. Nu îl arunca! Are multe beneficii
Laptele brânzit nu este întotdeauna un aliment pe care trebuie să îl arunci imediat. Deși uneori semnifică alterarea, poate fi și o metodă de a produce alimente mai delicioase, cum ar fi brânza. Ce poți face cu laptele brânzit. Nu îl arunca! Are multe beneficii.
- De ce se îmbrânzește laptele
- Ce conține laptele brânzit și ce beneficii are
- Ce rețete poți face cu laptele brânzit
Mirosul de lapte brânzit e suficient pentru a strica și cea mai mare poftă de mâncare însă, dacă dai peste o sticlă sau o cutle de lapte stricat în frigider, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-l arunca. Laptele brânzit folosit în rețete este o modalitate excelentă de a reduce risipa alimentară.
De ce se îmbrânzește laptele
Laptele este o emulsie sau coloid de globule de grăsime de unt într-un amestec care conține apă, carbohidrați, minerale și proteine. Principalii constituenți ai laptelui sunt apa, grăsimile, proteinele, lactoza (zahărul din lapte) și mineralele (sărurile). Laptele conține, de asemenea, urme de alte substanțe, cum ar fi pigmenți, enzime, vitamine, fosfolipide (substanțe cu proprietăți asemănătoare grăsimilor) și gaze.
Închegarea are loc în mod natural în lapte dacă laptele nu este folosit până la data de expirare sau dacă este ținut la temperatura camerei.
O înghițitură mică de lapte stricat este puțin probabil să provoace probleme de sănătate, dincolo de un gust prost. Consumul de cantități mai mari de lapte stricat poate provoca însă dureri de stomac, ducând la crampe abdominale, vărsături și diaree. În cele mai multe cazuri, simptomele cauzate de consumul de lapte stricat se rezolvă în 12-24 de ore.
Ce conține laptele brânzit și ce beneficii are
Laptele brânzit acționează ca un antiseptic intestinal prin producerea acidului lactic în curs de dezvoltare în intestin, creând astfel un mediu care nu este potrivit pentru creșterea bacteriilor dăunătoare. Laptele coagulat este cel mai bine utilizat pentru a trata febra tifoidă, inflamația apendicelui și infecțiile de colon.
Acidul lactic din compoziția produselor lactate fermentate stimulează funcțiile diferitelor glande digestive și favorizează procesul de digestie. De asemenea, un consum regulat de lapte acru îmbunătățește și funcția intestinelor, dar ajută și la evitarea constipației.
Ce rețete poți face cu laptele brânzit
Laptele brânzit poate fi folosit pentru a înlocui iaurtul, smântâna sau chiar untul din aproape orice rețeta. De asemenea, cu acest lapte poți face pâine, clătite și chiar prăjituri delicioase.
Brânza de vaci este cea mai ușoară soluție de utilizare a laptelui coagulat. Îl puneți la foc mediu cateva minute pana cand zerul este separat. Apoi, stingeți focul și strângeți brânza într-o cârpă de muselină și legați-o strâns pentru a îndepărta zerul în plus de pe ea.
Acest lapte poate fi folosit pentru a face iaurt.
Pentru ca puiul/peștele să aibă un gust delicios, puteți amesteca laptele acru în marinadă în loc de iaurt.
Îți plac salatele? Iată o opțiune pentru a le face să aibă un gust mai delicios. În loc de smântână sau iaurt, adăugați acest lapte în dressing și turnați peste salată.
Ei bine, laptele poate schimba gustul atunci când vine vorba de omletă. Înainte de a adăuga ouăle bătute în tigaie, bate-le din nou cu puțin lapte acru și apoi gătește. Veți obține omletă mai cremoasă, cu o textură grozavă pe care o puteți savura cu pâine prăjită.
La ce se mai poate folosi laptele brânzit
Laptele brânzit are însă și alte întrebuințări. Dacă ai tenul uscat și descuamat, aplică o cantitate generoasă de lapte brânzit pe față și masează bine. Lasă-l să acționeze 10-15 minute și apoi clătește, și o să vezi că fața ta devine fermă, netedă și strălucitoare. Dacă nu crezi, nu își rămâne decât să încerci și să vezi schimbarea.