Ce poți face cu mâncarea rămasă de la masa de Crăciun. Cum poți transforma preparatele tradiționale în alte rețete delicioase
Românii obișnuiesc să pregătesc multe preparate pentru masa de Crăciun. De aceea, cel mai probabil, rămâne mâncare pe care, cu puțină imaginație și câteva ingrediente în plus, o poți transforma în alte preparate delicioase.
- Ce poți face cu mâncarea rămasă de la Crăciun
- Câteva rețete simple pe care să le pregătești, cu un minim de efort
Pentru a reduce risipa alimentară, ai nevoie de puțină creativitate și câteva minute petrecute în bucătărie, pentru a transforma friptura de porc, cârnații sau cozonacul în alte mâncăruri delicioase. De aceea, noi îți prezentăm trei rețete, pe care le poți pregăti rapid.
Salată cu verdețuri și friptură
Ingrediente:
- 300 g carne de la friptura de Crăciun (porc, pui, curcan)
- 200 g salată mix
- 10 roşii cherry
- 1 castravete
Pentru dressing:
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță muştar
- zeama de la o jumătate de lămâie
- sare, după gust
- piper, după gust
Se curăță carnea de grăsime și se taie în bucăți. Mai apoi, se adaugă roșiile cherry tăiate cubulețe și castraveții tăiați felii.
Se amestecă ingredientele, iar mai apoi poate fi pregătit dressingul din ulei de măsline, muștar, zeamă de lămâie, sare și piper. După ce dressingul este gata, se adaugă peste legume și carne, iar salata este gata.
Paste cu cârnați
Ingrediente:
- 500 g paste, după preferinţă
- 3-4 cârnaţi
- 1 lingură ulei
Pentru sos:
- 400 ml piure de roșii (passata)
- 1 cățel de usturoi
- 30 g unt
- sare
- piper
- parmezan ras, pentru servit
Mod de preparare:
Pentru început, se fierb pastele, iar după ce sunt gata, trebuie scurse și lăsate într-un bol. Se taie cârnații, iar într-o tigaie, se adaugă puțin unt și se lasă la prăjit. După ce sunt gata, este bine să fie lăsați pe un șervețel de hârtie, pentru ca preparatul să nu fie cu prea multă grăsime.
Într-un alt vas, se pregătește piureul de roșii, peste care se adaugă untul, usturoiul, sare și piper. Se lasă pe foc pentru câteva minute, iar după ce s-a omogenizat, pot fi adăugați și cârnații. Preparatul mai trebuie să stea în cratiță încă 5 minute, iar mai apoi, peste paste, poate fi presărat parmezan și verdeață.
Budincă de cozonac
Ingrediente:
- 700 g cozonac
- 100 ml smântână lichidă
- 200 ml lapte integral
- 3 linguri sirop de arţar (sau miere)
- 1 esenţă de vanilie
- coaja rasă de la 1 portocală
- 50 g stafide
- 50 g unt
- 4 ouă
Mod de preparare:
Dacă te-ai săturat de clasicul cozonac, poți folosi ce ți-a mai rămas de la masa de Crăciun într-o rețetă delicioasă de budincă. Pentru început, se rup feliile de cozonac și se pun într-o tavă unsă dinainte cu unt.
Se bat ouăle cu siropul de arțar sau miere, iar mai apoi se adaugă laptele, coaja de portocală, stafidele, smântana lichidă și esența de vanilie.
După ce amestecul este gata, se pune peste feliile de cozonac și se lasă pentru câteva minute, ca lichidul să fie absorbit. Înainte ca budinca să fie pusă la cuptor, se taie câteva cubulețe de unt și se lasă la cuptor.