Ce să faci când te tai la deget. Primul ajutor pentru răni minore
Există foarte multe leziuni care ne pot afecta starea de sănătate, dar tăierea la deget e una dintre cele mai frecvente. Iată ce trebuie să faci atunci când ți se întâmplă acest lucru.
- Ce trebuie să faci atunci când te tai la deget
- Sfaturi pentru prim ajutor
Cu toții suntem pe grabă și uneori uităm să mai fim atenți la anumite situații, iar tăierea le deget e un accident care i se poate întâmpla oricui în orice moment și în diferite obiecte la care uneori nici măcar nu te gândești.
Ce să faci când te tai la deget
Pentru mulți tăierea la deget nu reprezintă deloc o problemă majoră, însă pentru alții această simplă rană poate să le dea o stare foarte urâtă, mai ales când rana nu e deloc una minoră!
E important ca după ce te-ai accidentat și te-ai tăiat la deget imediat să cureți rana și să ștergi sângele cu puțină apă, dar și cu lichid antibacterian!
Totodată, e foarte bine să aplici un unguent cu antibiotic care poate fi luat fără prescripție medicală de la orice farmacie, după care acoperă rana cu un pansament adeziv. E bine să ți degetul ridicat și să ți zona rănită în dreptul inimii până când sângerarea se va opri.
Ce să NU faci când te tai la deget
Mulți spun că în momentul în care te tai la deget e bine să pui cât mai repede un pansament, acest lucru e ideal, însă ceea ce trebuie neapărat să știi e faptul că e important să nu înfășori degetul mult prea tare.
Dacă vei face acest lucru fluxul de sânge va fi complet întrerupt, iar această situație nu va face decât să izbucnească atunci când vei desface bandajul.
Când trebuie sa mergi la medic în caz de tăieturi
De foarte multe ori, tăieturile minore pot fi tratate acasă și pot fi îngrijite foarte simplu, dar trebuie să fi atent ca acest lucru să-l faci corect.
În cazul în care tăietura e adâncă și foarte dureroasă, atunci e bine să mergi la medic pentru ca acesta să facă o serie de investigații și să îți poată da un tratament corespunzător.
Ce complicații pot apărea dacă nu îți îngrijești corect rana
Dacă ai o tăietură minoră, aceasta poate să fie acoperită foarte rapid și se va vindeca singură, însă în cazul în care e destul de adâncă, există riscul să apară complicații.
Aceasta se poate infecta și poți să îți dai seama dacă s-a întâmplat, atunci când zona de lângă tăietură rămâne roșie, iar degetul continuă să fie umflat alte 48 de ore de la incident.