Ce să faci dacă ai nasul înfundat. 9 soluții eficiente
Nasul înfundat sau congestia nazală poate fi deranjantă și adesea poate chiar afecta activitățile din viața de zi cu zi. Înafară de a folosi divere spray-uri pentru decongestionare, trebuie să știți că există mai multe remedii care vă pot ajuta să vă desfundați nasul. Iată nouă soluții eficiente.
- Ce să faci dacă ai nasul înfundat
- 9 soluții eficiente
Nasul poate fi înfundat fi din cauza mucusului, fie din cauza vaselor de sânge inflamate în sinusuri. Această neplăcere se dezvoltă, în general, când ești răcit. Indiferent de motivul nasului înfundat, există mai multe modalități simple pentru a putea respira din nou, bine.
Ce să faci dacă ai nasul înfundat
Potrivit specialiștilor, congestia nazală apare atunci când ceva irită țesuturile care căptușesc interiorul nasului. Iritația declanșează o reacție în lanț de inflamație, umflare și producție de mucus, ceea ce face dificilă respirația. Congestia nazală dispare, de obicei, după câteva zile, dar nasul înfundat care durează o săptămână sau mai mult, poate fi un semn al unei infecții. Lăsată netratată, congestia nazală poate provoca sinuzită, polipi nazali sau infecții ale urechii medii.
Mai mulți factori pot face nasul să se înfunde, din cauză că aerul respirat poate transporta particule și alergeni. Congestia nazală apare adesea cu afecțiuni precum rinita. Există două tipuri de rinită - rinită alergică (febra fânului) și rinită nonalergică. Cea alergică, sau febra fânului, este modul în care corpul reacționează la alergeni. De exemplu, polenul: Când copacii și plantele înfloresc primăvara, vara și toamna, ele produc polen care, odată respirat, declanșează o reacție alergică. Același lucru se întâmplă și în cazul acarienilor de praf și mucegaiului.
Vestea bună este că, indiferent de cauza congestiei nazale, există o serie de lucruri simple pe care le poți face acasă pentru a te simți mai bine rapid.
9 soluții eficiente pentru desfundarea nasului
1. Folosește un umidificator. Un astfel de aparat transformă apa în umiditate care umple încet aerul, crescând umiditatea în încăpere. Dacă întâmpinați simptome de congestie nazală, este recomandat să folosiți umidificatoare în casă sau la birou.
2. Fă un duș fierbinte. Aburul de la un duș poate ajuta la subțirea mucusului din nas și la reducerea inflamației. Puteți obține același efect prin inhalarea aburului din apa fierbinte dintr-o chiuvetă. Iată cum: Porniți apa fierbinte din chiuveta din baie. Odată ce temperatura este potrivită, puneți un prosop deasupra capului, stați cu capul peste chiuvetă și respirați adânc.
3. Bea multe lichide. O hidratare corespunzătoare ajută la subțirea mucusului din căile nazale.
4. Administează-ți un spray nazal cu apă de mare. Apa de mare scade inflamația vaselor de sânge și ajută la eliminarea secrețiilor.
5. Folosește apă distilată sau sterilă pentru a-ți spăla fosele nazale cu un vas neti, deși nu este o metodă neapărat plăcută.
6. Pune-ți comprese calde. Așează un prosop pe care l-ai înmuiat în apă caldă peste nas și frunte.
7. Încercați un decongestionant natural. Vitamina C poate ajuta și la reducerea congestiei?! În unele studii s-a demonstrat că vitamina C scurtează durata unei răceli și scade severitatea simptomelor, dar nu afectează în mod direct congestia. Cu toate acestea, dacă te lupți cu congestia nazală cauzată de o răceală, consumul de vitamina C în plus te poate ajuta să treci peste simptome și să te simți mai bine puțin mai repede.
8. Fă-ți o rutină noaptea. Congestia se simte adesea mai rău noaptea. Un motiv cheie: atunci când stați întins, gravitația face ca mucusul să se acumuleze sau să se retragă în loc să se scurgă. Pentru a combate problema, puneți o pernă suplimentară sau două sub cap.
9. Încercați să purtați o bandă de respirație nazală, care ridică părțile laterale ale nasului și poate ajuta la deschiderea căilor nazale și ușurează respirația în timpul nopții.