Ce să faci dacă ai resturi de căpușă în piele. Cum le îndepărtezi ca să nu riști o infecție
Căpușele sunt creaturi cu 8 picioare care trăiesc în zone împădurite de obicei. Căpușele se mută într-o locație caldă și umedă (de exemplu, axilă, vintre, spatele genunchiului, linia părului), unde se înfundă în pielea omului și se hrănesc cu sânge. În timp ce majoritatea căpușelor sunt inofensive, unele sunt purtătoare de boală.
- Cum arată resturile de căpușă ramase în piele
- Ce să faci dacă ai o scos o căpușă și au rămas resturi în piele
- Când e cazul să te adresezi medicului
Printre bolile pe care le pot transmite se numără și următoarele: boala Lyme, febra petală a Munților Stâncoși, febra căpușelor din Colorado. Anumite căpușe pot injecta venin care provoacă paralizie temporară.
Cum arată resturile de căpușă ramase în piele
Când găsiți o căpușă prinsă pe piele, trebuie să luați măsuri pentru a o îndepărta cât mai curând posibil, pentru a reduce potențialul de transmitere a bolii. Atunci când o căpușă rămâne în piele, arată ca un mic punct negru care este destul de greu de văzut.
Este important să îndepărtați o căpușă în maxim 24 de ore.
Ce să faci dacă ai o scos o căpușă și au rămas resturi în piele
Încercați să îndepărtați resturile cu o pensetă. Lăsați pielea să se vindece dacă acest lucru nu a funcționat. Nu uitați că un cap de căpușă lăsat încorporat în piele poate crește riscul de infecție. Capul și părțile gurii căpușei sunt acoperite de germeni periculoși.
Larvle rămân în pielea omului timp de aproximativ trei zile, nimfele timp de trei până la patru zile și femelele adulte șapte până la zece zile.
Cum să scoți corect o căpușă ca să nu rămână resturi în piele
1. Folosiți o pensetă curată, cu vârful ascuțit, pentru a prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.
2. Trageți în sus cu o presiune constantă. Nu răsuciți căpușa.
3. După îndepărtarea căpușei, curățați bine zona mușcăturii și mâinile cu spirt sau dezinfectant.
Când e cazul să te adresezi medicului
Vă veți da seama că este cazul să vă adresați medicului, în momentul în care aveți anumite simptome specifice. Printre acestea se numără febra, frisoanele, oboseala, durerile musculare și articulare și durerile de cap.
În cele mai multe cazuri, persoanelor mușcate de o căpușă li se administrează antibiotice, mai ales dacă se vede și o erupție cutanată.
Care este tratamentul corect pentru o mușcătură de căpușă
Trebuie să puneți gheață timp de 15 până la 20 de minute o dată pe oră. Potrivit specialiștilor, puteți cere la farmacie un medicament fără prescripție medicală pentru a calma mâncărimea, roșeața și durerea.