Cele mai periculoase alimente consumat în lume. Unele dintre ele pot fi chiar fatale
Publicat pe 21.02.2025 la 12:19 Actualizat pe 21.02.2025 la 13:08
Unul dintre cele mai palpitante lucruri când călătorești într-un loc nou este să încerci preparatele locale. Există atât de multe bucătării diferite de experimentat și mulți călători descoperă că sunt cu adevărat gurmanzi la inimă. Cu toate acestea, unele alimente sunt mai periculoase decât altele.
- Care sunt cele mai periculoase alimente consumate în lume
- Unele dintre ele pot fi chiar fatale
Mâncarea este vitală pentru viață, dar uneori ceea ce mâncăm poate fi mortal. În general, încercăm să evităm ceea ce știm că este toxic sau să evităm alergenii comuni, precum arahidele, dacă suntem alergici la acestea.
Care sunt cele mai periculoase alimente consumate în lume
Ardeii Dragon's Breath. Aroma și mirosul intens al ardeilor iuți sunt preferate de iubitorii de condimente din întreaga lume. Cu toate acestea, cel mai nou deținător al titlului de cel mai fierbinte ardei din lume aparține ardeiului numit Dragon's Breath, care are un nivel de căldură de 2,48 milioane, potrivit Live Science. Consumul acestui ardei poate fi mortal și poate duce la arsuri ale gâtului, închiderea căilor respiratorii și șoc anafilactic.
În regnul animal, cea mai mortală mâncare este probabil fugu, o specialitate de sushi pe bază de pește glob, consumată în principal în Japonia, unde există un proces bine stabilit pentru îndepărtarea toxinelor. Mai multe specii de pești balon conțin o otravă potențial fatală numită tetrodotoxină, potrivit resursei medicale StatPearls.
O listă a celor mai mortale alimente din lume nu ar fi completă fără o intrare din regnul ciupercilor. „Cea mai importantă este ciuperca cap de moarte (Amanita phalloides)”, spune un specialist, «care este responsabilă pentru aproximativ 90% din decesele cauzate de ciuperci». Originară din Europa, ciuperca „death cap” s-a răspândit în întreaga lume ca specie invazivă. Deoarece seamănă foarte mult cu ciupercile de câmp obișnuite (Agaricus campestris), ciuperca cap de moarte este responsabilă pentru multe otrăviri accidentale.
Ce alt aliment poate fi fatal dacă este consumat în starea sa naturală
Cassava. Un aliment-cheie care este periculos de consumat în starea sa naturală este maniocul amar (Manihot esculenta). Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, maniocul este o sursă majoră de carbohidrați în dieta persoanelor care trăiesc în zonele tropicale. Problema potențială cu maniocul este că rădăcinile și frunzele sale conțin toxine numite glicozide cianogenice, care se descompun în cianură și pot provoca gușă, paralizie și chiar deces.