Cercetările arată că hârtia igienică e toxică și poluantă. Specialiștii avertizează! Cum îți poate afecta starea de sănătate
Cercetările făcute de specialiștii de la Universitatea din Florida din Statele Unite au descoperit că toată hârtia igienică din majoritatea regiunilor din lume conține „substanțe veșnice”, care sunt toxice și ar putea fi o sursă semnificativă de poluare a apei.
- Cercetătorii au descoperit că hârtia igienică e toxică și poluantă
- Specialiștii avertizează!
- Cum îți poate afecta starea de sănătate
"Hârtia igienică ar trebui să fie considerată ca o sursă potențial majoră de PFAS (substanțe chimice perfluoroalchilate) care intră în sistemele de tratare a apelor uzate", au scris autorii studiului. Substanțele chimice sintetice numite PFAS sunt utilizate într-o varietate de produse, inclusiv cosmetice, produse de curățare și vase de gătit antiaderente, și sunt dăunătoare mediului înconjurător.
Cercetătorii au descoperit că hârtia igienică e toxică și poluantă
Potrivit cercetătorilor, PFAS sunt numite "substanțe chimice veșnice" pentru că nu se descompun în mod natural și sunt legate de cancer, complicații fetale, boli hepatice, boli renale, tulburări autoimune și alte probleme grave de sănătate.
Oamenii de știință au luat în considerare și implicațiile pentru sănătate ale persoanelor care se șterg cu hârtie contaminată. Această substanță poate fi absorbită cutanat, însă, până la acest moment, nu există cercetări privind modul în care ar putea pătrunde în organism în timpul procesului de ștergere.
"Nu mă grăbesc să îmi schimb hârtia igienică și nu spun că oamenii ar trebui să nu mai folosească sau să reducă cantitatea de hârtie igienică pe care o folosesc", a adăugat el. "Problema este că identificăm o altă sursă de PFAS, iar acest lucru evidențiază faptul că substanțele chimice sunt omniprezente."
Toată hârtia igienică din întreaga lume verificată pentru „substanțe chimice veșnice” PFAS conținea compușii, iar deșeurile aruncate în toalete și trimise la stațiile de epurare creează probabil o sursă semnificativă de poluare a apei, potrivit noilor descoperiri făcute de specialiști.