Cu ce se curăță vopseaua lavabilă de pe gresie, termopan, lemn sau haine
Problema de care se lovesc toți cei care au terminat de renovat o casă este curățarea vopselei lavabile de pe suprafețele pe care ajunge, fără intenție, în mod inevitabil. Iată cu ce se curăță lavabila de pe gresie, termopan, lemn sau haine!
- Tehnici de curățare a vopselei lavabile.
- Cu ce se curăță de pe gresie, termopan, lemn sau haine
Ce conține vopseaua lavabilă și de ce se curăță atât de greu
Vopseaua lavabilă conține câteva elemente de bază, dar poate conține și substanțe chimice specifice pentru fiecare tip în parte, după necesitățile speciale pentru care este produsă (antimucegai, antiumezeală etc.).
Principalele componente ale unei vopsele lavabile sunt liantul, materialele de umplutură, aditivii, apa și substanțele active.
Vopseaua lavabilă este un produs acrilic dizolvat în apă, iar dupa aplicarea pe o suprafata, apa se evapora, pe suprafața respectiva ramânând doar compusul acrilic. Cu cât trece mai mult timp cu atât devine mai greu de curățat.
Cu ce se curăță lavabila de pe gresie
Cea mai bună metodă de curățare a petelor de vopsea de pe gresie și faianță este cu un aparat cu aburi. Totuși, dacă nu ai așa ceva acasă, poți folosi și diluant sau alcool izopropilic.
Foarte eficiente pot fi și soluțiile preparate în casă, pe bază de oțet, lămâie și sare grunjoasă.
Cu ce se curăță vopseaua lavabilă de pe termopan
Dacă nu a trecut mult timp de la vopsire, lavabila se va lua foarte ușor, dacă folosiți o cârpă înmuiată în apă caldă și detergent. De asemenea, poate fi folosit și uleiul de măsline, sau cel pentru de bebeluș, dar e mai bine să încercati prima variantă mai întâi..
Când petele sunt mai vechi trebuie să treceți la substanțe chimice mai puternice. Alcoolul izopropilic este o opțiune bună. Curățați cu un burete zonele unde sunt striații mai mari și folosiți o cârpa moale pentru zonele netede.
Cu ce se curăță lavabila de pe lemn
Pentru a curăța vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplăria de lemn este indicată folosirea părții abrazive a unui burete. Se poate folosi și un șpaclu, dar acesta trebuie utilizat cu mare atenție. Aceeași metodă este recomandată și în cazul parchetului de lemn.
Cu ce se curăță vopseaua lavabilă de pe haine
În cazul hainelor, metodele de curățare sunt diverse, precum și soluțiile ce pot fi folosite. În funcție de mărimea petei și consistență, trebie să începeți prin îndepărtarea ei cu anumite soluții, naturale sau chimice, apoi prin spălare normală.
- soluție de unt și detergent de rufe
Se amestecă untul și detergentul în proporții egale și se aplică acest amestec pe pată. Lasă-l 10 minute să-și facă efectul apoi îndepărtează manual vopseaua, după care bagă haina în mașina de spălat. Dacă îți este teamă că va rămâne o pată de grăsime pe haină de la unt, înainte să bagi haina în mașina de spălat, freacă pata cu detergent de spălat vase și lasă-l să-și facă efectul preț de jumătate de oră.
- ulei vegetal
Freacă pata cu ulei și lasă-o timp de aproximativ o jumătate de oră. Apoi, șterge cu atenție vopseaua și aplică pe locul curățat detergent de spălat vase. Lasă detergentul să-și fac efectul pentru jumătate de oră, după care bagă haina în mașina de spălat.
- soluție de curățat unghiile
Înainte de toate, asigură-te că acea soluție nu conține acetonă, pentru că aceasta scoate culoarea din țesătură. Poți utiliza și diluant cu acetonă numai în cazul în care culoarea țesăturii este rezistentă la acetonă. Aplică diluantul cu atenție pe pată, iar când observi că vopseaua s-a dus, pune haina în mașina de spălat.
- solvenți
În acest caz, de cele mai multe ori, pentru îndepărtarea petelor de vopsea se folosește white-spirit, benzină rafinată, terebentină sau kerosen. Însă, cu astfel de soluții trebuie să fii foarte atent. Asigură-te că solventul nu va decolora haina (aplică o picătură pe o parte dosită a țesăturii și vezi). Nu se recomandă aplicarea solvenților pe țesături delicate.
Cu ce se curăță lavabila de pe mochetă sau covor
În cazul petelor de pe mochetă sau covor, se curăță mai întâi, pe cat posibil, excesul de vopsea folosind șervețele sau lavete absorbante. Apoi, începand din exteriorul petei, turnați calculat diluant.
Dacă vopseaua persistă, îmbibați cu glicerină și lăsați să se înmoaie peste noapte. Glicerina e un tip de alcool, ceea ce o face un bun solvent. Tamponați viguros cu o soluție diluata de săpun de mâini lichid, iar apoi cu o cârpă uscată până e absorbit tot lichidul. Dacă pata încă nu a dispărut în totalitate, tamponați cu o soluție din 10 părți apă și 1 parte oțet, apoi uscați cu o cârpă și tamponați din nou cu apă curată.