Cum arată cele mai îndepărtate insule din lume. Au ghețari și peisaje spectaculoase / FOTO
Publicat pe 28.04.2025 la 10:04 Actualizat pe 28.04.2025 la 10:04
Suntem în secolul XXI, tehnologia a avansat, însă chiar și în zilele noastre există încă unele zone ale lumii care rămân uimitor de îndepărtate și neatinse de omenire. Printre cele mai intrigante se numără opt insule care sunt atât de izolate încât par aproape înghețate în timp și deconectate de lumea modernă.
- Cum arată cele mai îndepărtate insule din lume, unde omul ajunge rar
- Au ghețari și peisaje spectaculoase
Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai îndepărtate locuri din lume, ei bine, atunci află că există opt destinații care continuă să fascineze aventurierii și oamenii de știință.
Care sunt și cum arată cele mai îndepărtate insule din lume
Potrivit Britannica, cele mai îndepărtate opt insule din lume sunt Insulele Kerguelen, Spitsbergen, Insula Pitcairn, Novaya Zemlya, Tristan da Cunha, Insula Paștelui, Insula Georgia de Sud și Diego Garcia.
De insulele Kerguelen din regiunea subantartică nu se pot apropia nici măcar croazierele antarctice, deoarece acestea sunt situate departe de rutele tipice de expediție. Deseori numite și „Insulele Dezolării”, acestea fac parte din Teritoriile australe și antarctice franceze (TAAF). Aici trăiesc mai multe specii de pinguini, foci și păsări marine, inclusiv albatroși și stârci.
Cea mai mare insulă din arhipelagul Svalbard, situată în Oceanul Arctic, la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, Spitsbergen este o insulă acoperită de ghețari, munți și tundră înghețată, unde trăiesc urși polari, vulpi arctice, reni și păsări marine.
Insulele Pitcairn, situate în îndepărtatul Pacific de Sud, sunt una dintre cele mai îndepărtate părți ale lumii.
Câteva detalii despre Novaya Zemlya și Insula Paștelui
Novaya Zemlya este, de asemenea, una dintre cele mai îndepărtate zone de pe planetă, formată din insula Severny și insula Yuzhny, din Rusia, și a fost chiar folosită de Uniunea Sovietică ca loc de testare nucleară în timpul Războiului Rece, cu peste 100 de teste nucleare efectuate acolo între 1954 și 1990.
Insula Paștelui este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru izolarea și istoria sa unică, cu peste 600 de statui moai, capete gigantice de piatră sculptate de populația indigenă Rapa Nui a insulei între secolele XIII și XVI.