Cum să diferențiezi mușcătura de țânțar de cea de căpușă. Detaliile la care trebuie să fii atent
Pe măsură ce temperaturile au crescut, dăunătorii deranjanți au început să își facă apariția. Atât țânțarii, cât și căpușele sunt extrem de enervante, și pot, de asemenea, să lase mușcături urâte și chiar să transmită boli infecțioase.
- Care sunt diferențele dintre mușcătura de țânțar și cea de căpușă
- Ce spun specialiștii
- Detaliile la care trebuie să fii atent
Și căpușele, și țânțarii lasă mici umflături roșii pe piele în urma mușcăturii, așa că, uneori poate fi o adevărată provocare să faci diferența între cele două mușcături.
Cum să diferențiezi mușcătura de țânțar de cea de căpușă
Țânțarii sunt unii dintre cei mai răspândiți și mai vizibili dăunători în aer liber. De obicei, acolo unde există un țânțar, mai sunt sute în apropiere. Țânțarii tind să se reproducă în apă stagnantă precum mlaștinile, dar știai ca le place sa profite si de obiectele de zi cu zi din curte, cum ar fi piscine, ghivece de flori și piscine pentru copii? O modalitate simplă de a evita mușcăturile de țânțar este aceea de a arunca apa din obiectele din curte și de a acoperi piscina.
Când un țânțar mușcă, îți injectează saliva în piele. Acest lucru poate lăsa umflături iritante și mâncărime, și uneori poate duce la reacții severe la cei care sunt alergici. Înțepăturile de țânțari sunt considerate extrem de periculoase în unele cazuri, deoarece pot provoca afecțiuni grave precum virusul West Nile, febra galbenă, malaria și virusul Zika.
Înțepăturile de țânțari vor fi umflături dure care sunt umflate cu un punct roșu în mijloc. Aceste mușcături pot să semene mai mult cu o veziculă decât cu o umflătură uneori.
Despre mușcătura de căpușă
Celălalt oaspete obișnuit și nepoftit din curte este căpușa, a cărei mușcătură poate fi adesea confundată cu cea a unui țânțar.
În timp ce la mușcăturile de țânțari se vor simți mâncărimi aproape instantaneu, mușcăturile de căpușe pot trece neobservate în stadiile incipiente. Adesea, cineva care a fost mușcat de o căpușă poate să nu-și dea seama decât mai târziu. Mușcăturile de căpușă sunt roșii în jurul zonei și, în unele cazuri, căpușa în sine va fi încă intactă pe piele. Uneori dezvoltă un inel roșu în jurul lor, care seamănă cu un ochi.
Deși mușcăturile de căpușe sunt adesea inofensive, ele pot provoca reacții alergice, inclusiv durere, umflături, erupții cutanate, senzație de arsură, vezicule sau dificultăți de respirație. În unele cazuri, căpușele transmit boli oamenilor și animalelor de companie, cum ar fi boala Lyme sau febra pătată a Munților Stâncoși.
Simptomele bolilor transmise de căpușe includ slăbiciune, frisoane, febră, roșeață în apropierea mușcăturii, erupții cutanate, dureri articulare și greață. Deoarece mușcăturile de țânțar și de căpușă se pot asemăna foarte mult una cu cealaltă, știind ce diferențe să cauți, poate fi de ajutor să identifici care cu ce mușcătură și cu ce dăunător ai de-a face.