Curățarea bijuteriilor din argint. Cele mai utile trucuri pentru bijuterii ca noi
Bijuteriile de argint sunt mereu o alegere inspirată. Există variante pentru toate buzunarele și pot completa cu succes orice ținută. Partea mai puțin bună este că aceste podoabe își pierd strălucirea în timp, dar cu o curățare adecvată vor fi ca noi.
- Curățarea bijuteriilor din argint.
- Cele mai utile trucuri pentru bijuterii ca noi
Argintul, spre deosebire de alte metale prețioase, se ”murdărește” mult mai ușor și are nevoie de curățare. Cu trucurile potrivite, acest lucru nu va fi deloc dificil de realizat.
De ce trebuie curățat argintul. Ce este oxidarea
În timp, bijuteriile din argint pot căpăta o culoare neagră sau gălbuie, ceea ce înseamnă că metalul s-a oxidat. Acest lucru este cauzat de reacțiile chimice dintre pH-ul pielii noastre și metal. Din fericire, curățarea periodică te scapă de oxidare.
Când e necesară curățarea bijuteriilor din argint
Bijuteriile, la fel ca hainele, se murdăresc și au nevoie de spălare. Atunci când observi că argintul tău și-a pierdut strălucirea este momentul să îl cureți, pentru că depunerile de praf și uleiurile care ajung de pe pielea noastră pe bijuterii pot provoca erodarea metalului.
Soluții profesionale pentru curățarea bijuteriilor din argint
În comerț există soluții profesionale pentru curățarea argintului. De obicei se apelează la ele atunci când bijuteriile sunt foarte degradate. Cu toate astea, în aceste cazuri se pot duce la un curățător profesional de argint.
Curățarea argintului fără soluții speciale
De cele mai multe ori, argintul poate fi curățat foare bine fără soluții speciale. Pasta de dinți, bicarbonatul de sodiu, oțetul și amoniacul sunt doar câteva dintre soluțiile pe care majoritatea oamenilor le au deja în casă.
Dacă alegi să folosești bicarbonat de sodiu, procesul este unul simplu. Într-o oală se pune bijuteria din argint, se presară bicarbonatul de sodiu peste și apoi se toarnă apa clocotită. Astfel, o să aibă loc o reacție din care va rezulta spumă. Se întoarce bijuteria pe toate părțile până ce apa se răcește. Se scoate apoi bijuteria din soluție și se usucă cu un prosop.
La amoniac puteți să urmați același proces, iar pasta de dinți, care este foarte eficientă, tot ce trebuie să faceți este să udați bijuteriile și să le frecați bine cu pasta.
Greșeli pe care le facem când curățăm argintul
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le întâlnim în curățarea bijuteriilor este folosirea apei reci sau călduțe, când alegem bicarbonatul. Același lucru se întâmplă și la amoniac.