Diferența dintre șprot și hamsie. La ce să fii atent când cumperi hamsii prăjite
Hamsiile sunt la mare căutare mai ales în timpul sezonului estival. Cu toate că majoritatea restaurantelor de pe litoral spun că vând hamsii, de fapt, în cele mai multe cazuri este vorba despre șprot, un pește care costă mai puțin față de hamsii.
- Diferența dintre șprot și hamsie
- La ce să fii atent când cumperi hamsii prăjite
Diferențele dintre șprot și hamsii sunt mai greu de observat, mai ales pe timpul verii, când oamenii stau la coadă la restaurantele de pe litoral pentru o porție de hamsii. De cele mai multe ori, turiștii sunt ușor de „păcălit” mai ales că sunt diferențe cărora mulți nu le acordă atenție, de la gust la forma peștelui.
Care e diferența dintre șprot și hamsie. De ce hamsiile sunt mai scumpe
Șprotul este mai ieftin decât hamsiile, iar prețul unui kilogram de șprot este în jur de 10 lei, în timp ce pentru hamsii, plătești dublu. Hamsiile sunt mai mari decât șprotul și are mai multe grăsimi decât hamsiile. Șprotul nu are un gust atât de predominant și este nevoie de mai multe condimente, pe când în cazul hamsiilor este indicat doar să fie sărate, pentru a-li păstra gustul.
O altă diferență constă în forma peștelui. Șprotul este plat, pe când hamsia are un corp alungit. O altă deosebire constă în faptul că înainte de a prăjit hamsiile, se elimină capul și intestinele. Acest lucru nu este necesar la șprot. Pentru că diferențele nu sunt vizibile, patronii restaurantelor de pe litoral pot să își păcălească ușor clienții, având în vedere că șprotul este mai ieftin decât hamsia și se consumă ca atare, fără a fi curățat.
Cum recunoști hamsiile prăjite
Pentru că ambele tipuri de pește sunt prăjite, este ușor ca patronii restaurantelor să spună că vând hamsii când, de fapt, este vorba despre șprot. Cei care primesc șprot în loc de hamsii spun că porția pare ușor ciudată și pe bună dreptate, pentru că gustul este diferit.
Pentru ca totuși clienții să nu își dea seama că este vorba despre șprot, este nevoie de mai multe ingrediente pentru a-i da gust, pe când în cazul hamsiile nu sunt necesare mai multe condimente, ci doar sare, pentru că deja peștele are gust delicios.