Drumul până la birou, mai rapid și mai plăcut cu o bicicletă electrică
Daca te-ai saturat de aglomeratia de dimineata din mijlocele de transport in comun si de timpul pierdut in trafic, poate e momentul sa-ti indrepti atentia catre mijloacele de transport alternative.
- Cum funcționează bicicletele electrice
- Avantajele si dezavantajele bicicletelor electrice
Fara indoiala, viata la oras devine din ce in ce mai agitata, iar fluxul urias de oameni si masini creste nivelul de poluare. Acestea aduc cu sine o serie de probleme care ne afecteaza sanatatea, dar si mediul inconjurator.
Reprezentand o alternativa viabila pentru deplasarea urbana, bicicletele electrice au inceput sa fie din ce in ce mai prezente in viata orasului. Si nu-i de mirare. Au numeroase avantaje, atat pentru mediu, cat si pentru sanatate.
Daca si pentru tine conditia fizica este o prioritate si nu mai vrei sa pierzi timp in trafic, ce-ar fi sa investesti intr-o bicicleta electrica? Daca nu iti permiti momentan sa cumperi una, trebuie sa stii ca iti poti finanta achizitia aplicand pentru credite online nebancare. O bicicleta electrica e una dintre acele investitii care se dovedeste a merita toti banii.
Dar mai intai, haide sa vedem cum functioneaza o bicicleta electrica si care sunt avantajele si dezavantajele ei!
Cum functioneaza bicicletele electrice?
Fata de cele clasice, bicicletele electrice sunt dotate cu 2 componente suplimentare: un motor electric si un acumulator Li-Ion. Acumulatorul alimenteaza motorul cu energie, care la randul sau este pornit in functie de preferintele utilizatorului. Astfel, ai 3 optiuni:
1. Mersul obisnuit – in care folosesti bicicleta electrica la fel ca pe una clasica, atunci cand nu doresti sa utilizezi motorul electric pe un anumit traseu.
2. Mersul asistat – in care un senzor comanda motorului sa te asiste in timpul pedalarii, efortul depus de tine fiind redus la minim.
3. Mersul electric din acceleratie – in care trebuie doar sa te urci pe bicicleta si sa rotesti manerul de acceleratie, iar bicicleta va porni cu o viteza variabila in functie de pozitia in care este tinuta acceleratia.
Avantajele si dezavantajele bicicletelor electrice
Mersul pe bicicleta este una dintre cele mai practicate activitati de oameni de diferite varste, datorita beneficiilor numeroase pe care le are pentru sanatate. El este recomandat si in procesul de recuperare a unor probleme medicale deoarece nu forteaza corpul mai mult decat este necesar si prezinta un risc redus de accidentare comparativ cu alte tipuri de exercitii fizice.
Atunci cand sunt folosite pentru mersul obisnuit, bicicletele electrice au aceleasi avantaje ca bicicletele clasice insa atunci cand sunt folosite pentru mersul asistat, ai avantajul ca poti parcurge distante mari fara sa obosesti. Astfel, vei putea ajunge la birou mai rapid, evitand ambuteiajele si fara sa pierzi energie.
De asemenea, bicicletele electrice nu presupun inmatriculare si nici impozite, iar costurile de reincarcare a acumulatorului sunt destul de mici. Suna bine, nu-i asa?
Pana acum am vorbit despre avantajele bicicletelor electrice insa pentru a reusi sa iei o decizie informata, trebuie sa mentionam si dezavantajele lor.
Poate cel mai notabil dezavantaj este greutatea mare a acestora. Motorul electric si acumulatorul cantaresc aproximativ 10 kg, pe langa greutatea bicicletei in sine. Acest lucru face ca bicicleta sa fie destul de greu de transportat si depozitat, mai ales daca locuiesti la bloc si trebuie sa o cari pe scari. Pentru a suplini totusi acest minus, in ultimii ani, au aparut si modele pliabile care fac mai simple transportul si depozitarea bicicletei.
Pe langa greutate, un alt dezavantaj il reprezinta costurile mari de achizitie care se situeaza intre 3000 – 5000 de lei, in functie de model si caracteristici. Cu toate acestea, punand in balanta avantajele si dezavantajele, este destul de evident ca o bicicleta electrica este o investitie care merita efortul.
Daca esti convins ca o bicicleta electrica este o solutie potrivita pentru tine, dar nu dispui de suma necesara momentan pentru a cumpara una, poti solicita un credit pentru nevoi personale. In acest fel vei putea amortiza rapid costurile achizitiei si te vei putea bucura de un mijloc de transport practic, eficient si prietenos cu mediul inconjurator.