Live acum Spynews TV (r)
Prime time 19:30/ In culisele celebritatii
Homepage » Beauty & Lifestyle » În ce se înmoaie stafidele pentru cozonac. Truc puțin cunoscut pentru un gust special

În ce se înmoaie stafidele pentru cozonac. Truc puțin cunoscut pentru un gust special

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 11.12.2024 la 16:06 Actualizat pe 11.12.2024 la 16:06

Cozonacul, simbol al sărbătorilor și al momentelor speciale, este mai mult decât un simplu desert – este o tradiție care aduce împreună familia și prietenii. Cu aluatul său pufos și aromele inconfundabile de vanilie, lămâie și rom, cozonacul cucerește inimile oricui. Pentru a înmuia stafidele, poți opta pentru diferite lichide.

Stafidele sunt delicioase și bune de folosit în cozonac

Pixabay

Cozonacul este deosebit datorită umpluturii delicioase: fie că este bogată în nucă, cacao și stafide, fie cu mac, ciocolată sau alte ingrediente, aceasta adaugă savoare și textură fiecărei felii. Pregătirea cozonacului este o artă care necesită răbdare și dragoste, dar rezultatul - o combinație irezistibilă de arome și texturi - face ca fiecare efort să merite.

În ce poți înmuia stafidele pentru cozonac

Stafidele pentru cozonac se pot înmuia în diverse lichide pentru a deveni mai fragede și aromate. Există mai multe optiuni din care să alegi.

Sfaturi pentru un cozonac delicios

Folosește ingrediente proaspete (făină de calitate, ouă proaspete, unt, lapte integral). Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei pentru a facilita procesul de dospire.

Pentru a pregăti cozonacul, cântărește corect ingredientele pentru a menține echilibrul în aluat.

Cerne făina înainte de utilizare pentru a fi aerată, ceea ce va contribui la textura pufoasă a cozonacului.

Nu exagera cu zahărul - prea mult zahăr poate împiedica dospirea.

Frământă aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini (aproximativ 20-30 de minute manual sau mai puțin dacă folosești un robot de bucătărie). Încorporează untul treptat, spre finalul frământării, pentru a ajuta la formarea unei texturi fine.

Lasă aluatul să dospească într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece. Temperatura ideală este de 24-26°C. Acoperă vasul cu un prosop curat sau cu folie alimentară. Aluatul trebuie să își dubleze volumul (aproximativ 1-2 ore, în funcție de temperatură).

Asigură-te că umplutura nu este prea lichidă, pentru a evita deformarea aluatului în timpul coacerii. Dacă folosești stafide, nuci sau alte ingrediente, distribuie-le uniform în aluat.

Nu întinde aluatul prea subțire când îl umpli – acest lucru poate duce la ruperea cozonacului. Rulează strâns aluatul cu umplutura și așază-l în tavă astfel încât să aibă loc să mai crească.

După ce ai pus cozonacii în tăvi, lasă-i să mai dospească încă 30-60 de minute. Aluatul ar trebui să ajungă aproape de marginea tăvii. Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace cozonacii timp de 35-45 de minute.

Dacă observi că se rumenesc prea repede, acoperă-i cu folie de aluminiu. Nu deschide cuptorul în primele 20 de minute pentru a evita scăderea temperaturii.

Unge cozonacii cu ou bătut înainte de a-i pune la cuptor pentru un aspect lucios și auriu. Poți presăra deasupra zahăr tos sau migdale mărunțite pentru un efect decorativ.

Scoate cozonacii din tăvi imediat după coacere și lasă-i pe un grătar să se răcească complet, astfel încât să nu transpire.

În articolul
În ce se înmoaie stafidele pentru cozonac. Truc puțin cunoscut pentru un gust special
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Beauty & Lifestyle
Care este cea mai frumoasă plajă din lume. Locul este considerat un paradis și este preferat și de români
  • Care este cea mai frumoasă plajă din lume
  • Se numără printre destinațiile preferate și de români
Retete
Rețetă de prăjitură pufoasă și aromată. Ai nevoie de câteva ingrediente pentru un desert delicios
  • Rețetă de prăjitură pufoasă și aromată
  • Ai nevoie de câteva ingrediente pentru un desert delicios
Emisiuni TV
Alina Sorescu, reacție după ce Alexandru Ciucu a fost surprins alături de prietena lui. Cei doi s-ar fi cunoscut în 2013
  • Alina Sorescu, reacție după ce Alexandru Ciucu a fost surprins alături de prietena lui
  • Cei doi au mai fost surprinși împreună și în trecut
Emisiuni TV
Adriana Bahmuțeanu, declarații dure după ultimul proces cu băieții cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în instanță: ”A folosit proble false”
  • Adriana Bahmuțeanu a fost la un nou termen cu băieții lui Silviu Prigoană
  • Vedeta a făcut declarații
Showbiz intern
Cum a depășit Zarug cele mai grele momente. Dezvăluiri despre depresie, prieteni și perioada dificilă. De unde și-a luat puterea de a merge mai departe / VIDEO
  • Zarug ne spune cum a trecut peste perioada depresivă din viața sa
  • Cine l-a ajutat în cele mai grele momente 
  • Declarații exclusive 
Showbiz intern
Andrei Jilavu, clipe de coșmar după ce a fost infectat cu virusul dengue! Declarații exclusive despre starea lui de sănătate
  • Andrei Jilavu, clipe de coșmar
  • A fost infectat cu virusul dengue
  • Care este starea lui de sănătate
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Staţii de autobuz încălzite, ca în Dubai, într-o comună din Prahova. Investiţia totală a fost de 100.000 de euro
recomandare pe as.ro
„Mănâncă 5 kilograme de carne!” Dezvăluire incredibilă despre Cristi Borcea
Romania TV
Magazinele ”La Sibieni”, ÎNCHISE pe capete. Angajații spălau salamul expirat cu acetonă și îl repuneau la vânzare
Romania TV
Un bucătar renumit a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. Nu și-a tăiat stomacul și a ținut o dietă foarte UȘOARĂ!
recomandare pe antena3.ro
Acuzații șocante la adresa lui Elon Musk. Unul dintre copiii lui ar fi grav bolnav, iar el nu vrea să știe de asta. Ce spune Grimes
recomandare pe antena3.ro
O femeie s-a enervat când a primit un bilet greșit la loterie, apoi a aflat că a căștigat 2 milioane de dolari
recomandare pe antena3.ro
Noi detalii despre accidentul în care a murit Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea „Mireasa”
recomandare pe playtech.ro
Doliu uriaş în lumea filmului! Era îndrăgită de milioane de români, actriţa s-a stins la...
recomandare pe playtech.ro
Ce se pune la rădăcina brânduşelor la final de februarie pentru a rămâne înflorite mai mult timp. Este secretul floriştilor
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe Ciao.ro
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
recomandare pe bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
recomandare pe bzi.ro
Sânziana Negru a fost reținută pe un aeroport din Arabia Saudită! Ce a putut să pățească influencerița
recomandare pe dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
recomandare pe dailybusiness.ro
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
recomandare pe Jurnalul.ro
Astrologia și succesul financiar: Ce zodii produc cei mai mulți miliardari?
recomandare pe a1.ro
Reacția Sabrinei la vestea că Andrei Perneș a murit. Ce a făcut în memoria celui cu care s-a căsătorit la Mireasa