Îngrijirea unei plante suculente. Cum se udă și câtă lumină îi trebuie
În ultimii ani planetele suculene au început să fie din ce în ce mai apreciate și nu e de mirare. Au un aspect frumos și armonios, iar îngrijirea lor nu necesită foarte multă atenție. Așadar, sunt perfecte pentru a-ți înfrumuseța casa și rezistă chiar dacă nu îți permiți să le acorzi prea mult timp.
- Îngrijirea unei plante suculente.
- Cum se udă și câtă lumină îi trebuie unei plante suculente
Plantele suculente au câștigat notorietate în ultima perioadă. Ele sunt făcute să reziste la temperaturi foarte ridicate. Îngrijirea lor este simplă pentru că își depozitează apa și astfel supraviețuiesc în condiții extreme. Pot fi crescute în aer liber, pe toată perioada anului, inclusiv iarna.
Îngrijirea unei plante suculente
Îngrijirea plantelor suculente poate fi diferită în funcție de specie. Cu toate astea, există câteva reguli generale pentru îngrijirea lor.
Cum se udă plantele suculente
Aceste plante fac parte din familia xerofitelor, motiv pentru care nu au nevoie de multă apă, ba dimpotrivă! Ele se udă în perioada de creștere, în momentul în care pământul din ghiveci s-a uscat. Toamna târziu și iarna, se udă doar o dată pe lună, ele fiind atunci într-o perioadă latentă.
Udatul în exces este cea mai frecventă cauză a pierderii unei plante suculente. Dacă solul este îmbibat în apă, planta va putrezi de la rădăcină și își va pierde frunzele treptat.
Care e solul potrivit
Un sol bun este primul pas pentru a avea o palntă suculentă sănătoasă. Este necesar un substrat pentru plante special, foarte bine drenat, care nu reține apa și oferă o aerisire optimă. Amestecul poate fi cumpărat sau pregătit acasă. Îți trebuie o combinație de perlit sau nisip, care va permite apei să se scurgă mai repede. De asemenea, ghiveciul folosit trebuie să asigure un drenaj bun.
Unde să așezi plantele suculente
Se recomandă așezarea lor lângă o fereastră orientată spre sud, pentru a avea parte de o lumină puternică. Dacă planta este în creștere trebuie să primească lumină minimum 6 ore pe zi.
Dacă vă ântrebați cum veți știi când este prea mută lumină sau prea puțină, răspunsul este simplu. El vă vor arăta. Când lumina este prea puternică, o să apară mici arsuri, de o nuanță albă, galben-maronie pe frunze sau tulpină. La polul opus, când nu au suficientă lumină, plantele se vor întinde după soare și vor avea o tulpină alungită, sau frunze distanțate. În aceste situații, tot ce trebuie să faceți este să le mutați într-un alt loc mai potrivit.
Tipuri de plante suculente
Există peste 20.000 de specii de plante suculente, dar ele se împart în 4 mari tipologii. Sunt cele curgătoare, cele rezistente la ger, cele de interior și cele de exterior.
Plante suculente curgătoare
Tipul de suculente curgătoare se folosese de cele mai multe ori pentru decorarea teraselor. Sedum Sieboldii (iarbă-grasă) este una dintre cele mai populare. Este originară din Japonia, are florile mici, roz, și apar toamna.
Amestecul de pământ și nisip, soare și puțină apă este perfect pentru ea. este frecvent întâlnită în grădinile alpine pentru că rezistă la temperaturile joase.
Plante suculente rezistente la ger
Anumite plante suculete rezistă la frig extrem. Ele sunt mai robuste și pot fi ținute afară pe toată perioada anului. Sempervivum sau urechelnița, cum este denumită în popor, este o plantă perenă, cu aspect de rozetă și frunze mari și cărnoase, cu vârf ascuțit. Ea are nevoie de pământ de flori, în amestec cu nisip, multă lumină și apă în cantități moderate. Luna aprilie este perioada în care este recomandată plantarea ei.
Plante suculente de interior
Această categorie este și cea mai populară. Celebra Aloe Vera se încadrează aici și este foarte indicată ca plantă suculentă de interior pentru că este ușor de îngrijit. Celelalte plante suculente de interior, precum arborele de jad, au aceeași calitate, fiind ceea ce le face indicate pentru a fi depozitate în interior.
Plante suculente de exterior
Plantele suculente de exterior sunt de cele mai multe ori tot cele care rezistă la frig. Urechelnița este una dintre ele, dar și sedum sieboldii, o plantă perenă, fragilă, de talie mică, originară din Europa. Frunzişul său este atractiv pe tot parcursul anului. Aceasta rezistă atât la frig cât și la secetă.