Metoda prin care găsești rapid un obiect pe care l-ai pierdut
Cei mai mulți dintre noi am experimentat senzația de a nu găsi un obiect pe care l-am folosit anterior. Cercetătorii au efectuat un studiu și au descoperit că atenția noastră ar putea fin canalizată într-o direcție greșită.
- Cum poți găsi un obiect pe care l-au pierdut
- Metoda simplă pe care să o pui în aplicare
Cei mai mulți dintre noi reușim să ne rătăcim obiectele pe care le folosim zilnic. Indiferent că vorbim de chei sau de telefon, anumite lucruri le putem rătăci și le găsim după câteva minute de căutare, fără să ne dăm seama.
Cum să găsești un obiect pe care l-ai pierdut
Poate ți s-a întâmplat și ție să folosești un obiect, apoi să dispară într-un loc nebănuit din casa ta. Poate chiar ai vorbit la telefon și nu mai știi unde l-ai lăsat. Acestea sunt lucruri obișnuite care se întâmplă tuturor. Ei bine, pentru a găsi obiectul într-un timp scurt, trebuie să vezi locul în care cauți.
Noile studii arată că doar ne concentrăm atenția în locurile greșite, acesta fiind motivul pentru care nu găsim ce am pierdut. Se pare că cele mai multe persoane aleg să caute un lucru pierdut într-o zonă ordonată. În acest fel, ei pierd mult timp fiind neproductivi.
Tot ce trebuie să faci este să te uiți rapid peste locurile aglomerate din cameră pentru a verifica ca obiectul rătăcit nu se află acolo, apoi vei căuta în altă parte. Multe persoane aleg să verifice de mai multe ori aceeași zonă și ajung să piardă mult timp.
”Dacă îți cauți cheile, ar trebui să te concentrezi pe zonele cu cea mai mare dezordine, pentru că dacă ar fi fost ceva mai evidente, le-ai fi găsit până acum”, a spus autorul studiului Anna Maria Nowakowska.
Studiu făcut de cercetători
Un grup de cercetători au făcut un test asupra mai multor participanți. Ei au fost nevoiți să participe la un fel de vânătoare unde să găsească mai multe obiecte. În acest timp, le-au fost urmărite mișcările ochilor în momentul în care căutau ținta, pe diferite nivele de dificultate.
Participanții au trebuit să găsească ținta ce se afla într-o imagine plină de linii împărțită în două jumătăți, una dintre ele avea linii în unghiuri contrastante, iar cealaltă jumătate în linii în unghiuri similare.
Se pare că cel mai ușor de observat a fost ținta aflată între liniile contrastante. Cercetătorii au descoperit că cei mai mulți participanți au pierdut timp pe ambele jumătăți de imagini. Astfel că, în momentul în care avem ceva de căutat, ea s-ar vedea foarte rapid printre alte lucruri. Dacă nu e acolo, va trebui să-ți muți privirea în altă parte.