Metode eficiente de încălzire a locuinței. Care e cea mai bună variantă
Odată cu venirea sezonului rece, încălzirea eficientă a locuinței, la un preț rezonabil, devine o problemă pentru mulți români. Din fericire există metode inovatoare la care pot apela, pentru confortul lor și al familiei lor în lunile de iarnă.
- Cum să-ți încălzești locuința în mod eficient
- Cea mai bună variantă este și profitabilă
Cei care se află în căutarea unor metode eficiente de încălzire a locuinței trebuie să ia în calcul varianta inovatoare a unui inginer din Oradea. Specialistul susține că instalarea unei pompe de căldură este cea mai bună opțiune pentru cei care caută să-ți încălzeasză locuința în mod eficient, la un cost cât mai decent.
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței
Adrian Farcaș este un inginer orădean medaliat cu aur la saloane internaționale de inventică, el fiind specialist în sisteme de încălzire şi deţinător a două brevete de invenţie în domeniu, medaliate cu aur la Saloanele internaţionale de inventică, chiar și cel din Geneva. Potrivit expertizei lui, pompa de căldură este cea mai bună soluție pentru încălzirea locuinței.
„Lemnele, peleţii, gazul, toate s-au scumpit, iar românii încep şi ei să îşi schimbe orientarea de la sistemele clasice de încălzire (lemn, peleţi, combustibil M sau gaz) către sisteme alternative, mult mai prietenoase cu mediul şi mai uşor de utilizat. Pompa de căldură, indiferent de variantă, aer-apă, apă-apă, apă-sol, este automatizată, ecologică, ieftină şi eficientă. Iar dacă este asociată cu panouri fotovoltaice, proprietarul devine, practic, independent. Nu mai trebuie să plătiţi nimic, nimănui”, a spus Adrian Farcaş, potrivit Adevărul.
Cum funcţionează o pompă de căldură
Această pompă mută căldura dintr-o parte în alta, respectiv din sol, ape subterane şi aer, în case. Cele care funcţionează pe sistem aer – apă, adică folosesc aerul exterior pentru a încălzi locuinţa sau pentru a prepara apa caldă, au o unitate exterioară, care seamănă cu cea a unui aparat de aer condiţionat.
„Este un principiu termodinamic. Practic, unitatea exterioară va răci aerul din exterior, iar căldura absorbită este pompată de un compresor în sistemul de încălzire”, a mai spus Farcaş.
Costurile unui astfel de sistem sunt similare celor pentru o centrală pe gaz sau pe lemne. Pentru o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, o pompă de încălzire ar costa în jur de 2.500 euro, la care se adaugă manopera şi piesele necesare montării, alţi aproximativ 1.000 euro, potrivit inginerului. Pentru pompele de căldură pe aer, instalarea durează o zi, iar pentru celelalte este nevoie de lucrări de foraj. Pompele apă-apă ori sol-apă au un consum de energie electrică mult mai mic.
„Pentru pompa de căldură apă-apă sunt necesare foraje de puțuri verticale, pentru pompare și pentru restituție. Pentru cele sol-apă, se realizează un circuit format din pompa de căldură, colectori verticali sau orizontali în funcție de suprafața de teren existentă și a studiului geodezic realizat respectiv sistemul de încălzire din locuință", a mai spus specialistul.
Pompa funcţionează pe curent, dar consumă de 5-6 ori mai puţin decât un calorifer electric ori un panou radiant. De asemenea, are o durată de viaţă ridicată şi costuri reduse de operare şi de întreţinere. Poate fi folosită şi pentru răcirea locuinţei.
Farcaș a inventat și un schimbător de căldură care îmbunătăţeşte funcţionarea pompei de căldură pe apă şi care permite creşterea randamentului şi a duratei de viaţă pentru pompele de căldură.
Specialistul le-a dat și un avertisment românilor în privința panourilor radiante. Potrivit lui, acestea nu sunt eficiente, pentru că duc la pierderea căldurii.